Knežev dvor u Pridvorju obnovljen po originalnim nacrtima iz 15. stoljeća

06.11.2020.

18:14

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Od 11 kneževih dvorova na području Dubrovačke Republike, dva su srušena, a Društvo je dosad otkupilo njih pet.
Knežev dvor u Pridvorju, gdje je za vrijeme Dubrovačke Republike stolovao konavoski knez, potpuno je obnovljen, i to po originalnim nacrtima iz 15. stoljeća.

Na tom su se mjestu prije četiri godine nalazili stari mlin, trgovina i samo naznake nekadašnjeg veličanstvenog kneževa dvora.

- Odluka je bila: srušit ćemo sve što je izgrađeno nakon 1806., kad je dvor spaljen, a onda ćemo ga probat rekonstruirat da pokažemo djeci, stanovništvu, svima, kako je izgledalo 400 godina dubrovačke uprave u Konavlima, rekao je Niko Kapetanić, tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Sve je uređeno da izgleda baš kao što je izgledalo i u 15. stoljeću, pa tako i ovaj zatvor, koji je bio sastavni dio kneževih dvorova diljem Dubrovačke Republike, a po visini ulaznih vrata možemo vidjeti i koliko se zapravo prosječna visina čovjeka otad promijenila.

Rekonstruirane su - sudnica, kuhinja i kneževe odaje, gdje su boravile i neke poznate osobe.

- Ovo je za Konavle možda dosad najveća stvar, što se tiče obnove spomenika. Društvo prijatelja dubrovačke starine je napravilo stvarno izniman posao što se tiče naše baštine konavoske, kaže Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala.

- Mislim da je to jedan od rijetkih takvih spomenika obnove, koji je u Hrvatskoj uopće zabilježen, pa mislim čak u Europi. Puno sam putovao, gledao i u posljednje vrijeme sigurno takvo nešto nije napravljeno, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, kaže Božo Lasić,  načelnik općine Konavle.

Od 11 kneževih dvorova na području Dubrovačke Republike, dva su srušena, a Društvo je dosad otkupilo njih pet. U nekima još traje obnova, odnosno pretvaranje neprepoznatljivih ruševina u neprocjenjivo blago dubrovačkog kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!