Kolekcija Čičak u Muzeju Lapidarium

07.09.2022.

07:03

Autor: Regionalni dnevnik/Jana Radić/HTV /E.P.C.

Privatna kolekcija Čičak u Muzeju Lapidarium

Privatna kolekcija Čičak u Muzeju Lapidarium

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Reprezentativan pregled suvremene hrvatske umjetnosti, naziv je izložbe i monografije koja prati predstavljanje privatne zbirke Čičak. Impresivna kolekcija sadrži sva ključna imena suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Zbirka je sada izložena u novigradskom muzeju Lapidarij i galeriji Rigo.  

Ivan Picelj, Vjenceslav Rihter, Julije Knifer, Dušan Džamonja, Edo Murtić, Oton Gliha, Miroslav Šutej, to je samo dio impresivne zbirke Čičak. Ovi dugogodišnji kolekcionari umjetnike su pomno odabirali, a većinom je riječ o radovima apstraktnog izričaja.


- Radovi datiraju od ranih 1950-tih, većina zbirke do kasnih 70-tih. To su radovi članova grupe Exat, Gorgona, isto tako umjetnika koji su sudjelovali na novim tendencijama te ostalih suvremenih umjetnika, slikara i kipara, ističe kolekcionar Ivan Čičak.  


Strastveni kolekcionari povodili su se umjetničkom razinom i posebnošću koje svako djelo predstavlja u kontekstu cjeline, poput nekog imaginarnog muzeja. Zbirku je obradio naš poznati povjesničar umjetnosti Zvonko Maković koji ističe da velike institucije često ne mogu biti promptne u otkupljivanju djela poput privatnih kolekcionara.


- Zato je važno za te privatne zbirke da otkupljuju ta djela i da ona ostaju konačno u Hrvatskoj, da ne odlaze van, i konačno, s ovakvim izlaganjem s prezentiranjem kao što to radimo, ona dobivaju na dignitetu, istaknuo je Zvonko Maković. 


U Hrvatskoj je nekoliko privatnih zbirki koje čuvaju djela domaće suvremene umjetnosti. Svaka kolekcija ima svoje posebnosti, no zajedničko im je to da su vrijedna dopuna fundusima nacionalnih muzeja i galerija suvremene umjetnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!