Otvorenje dviju izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti

07.07.2022.

08:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Otvorenje dviju izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti

Otvorenje dviju izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Dvije izložbe - "Drugarstvo", druga iz ciklusa Zbirka kao glagol, i "Mogućnosti za 22" otvaraju se danas u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

"Drugarstvo" je druga izložba u novom ciklusu MSU-a "Zbirka kao glagol" koji realizira kustoski tim Muzeja pod vodstvom ravnateljice Zdenke Badovinac, a koji preispituje različite mogućnosti aktualiziranja umjetničkih zbirki.

Nakon prve izložbe iz ciklusa "Tužne pjesme rata", koja je govorila o ratu i nasilju, izložba "Drugarstvo" otvara teme solidarnosti i suosjećanja, uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta, ističu iz MSU-a, najavljujući za listopad i treću izložbu pod radnim naslovom "Budućnost".

Izložba "Drugarstvo" predstavlja djela iz zbirki MSU-a koja su realizirali umjetnički kolektivi te umjetnice i umjetnici u suradnji s raznim zajednicama.

- U rasponu od danas kanoniziranih neoavangardi do recentnih participativnih istraživanja, na izložbi 24 pojedinca i kolektiva pokazuju kakvim se sve inovativnim načinima može pridonijeti promjeni, pa i boljitku, kako individua tako i zajednice, stoji u najavi izložbe.

Iz MSU-a ističu da žele potaknuti na promišljanje o temama solidarnosti, empatije, kolektivizma i zajedništva, etike, brige za druge i slično te ukazati na specifično povijesno iskustvo regije.

Na izložbi su predstavljena djela Aleksandra Battiste Ilica, Vere Fischer, Tomislava Gotovca, Igora Grubica, Sanje Ivekovic, Ivane Keser, Olega Kulika, Andreje Kuluncic, Kristine Leko, Lale Rašcic, Vjenceslava Richtera, Ivane Tomljenovic Meller, Žarka Vijatovica, EXAT-a 51, Fluxusa, Formata C, Galerije stanara, Gorgone, Grupe šestorice autora, IRWIN-a, Nove Evrope/NEP, OHO-a, Porodice iz Šempasa, ViGo-a.

"Mogućnosti za '22." - predstavljanje mladih umjetnika

Izložba "Mogućnosti za '22.", godišnje predstavljanje mladih umjetnika u suradnji MSU-a i ALU Zagreb, tematski se nastavlja na izložbu "Drugarstvo".

Projekt "Mogućnosti" pokrenula je kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti, a osmišljen je da olakša mladim umjetnicima ostanak u profesionalnom polju.

Ove je godine mogućnost da izloži svoj rad u MSU dobio umjetnički dvojac Beštak& Leko, za rad "U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela".

U Black boxu MSU-a, po zamisli Beštak& Leko, nastat će neke nove, privremene zajednice.

- Tijekom projekta 'Mogućnosti za '22' pozivat ćemo druge umjetnike, kustose, grupe i kolektive koji će s nama dijeliti prostor i zajedno ga graditi. U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi želimo generirati ideju i energiju suradnje, dijeljenja i suživota te pristupiti Muzeju kao mjestu stvaranja novih zajedništva i prijateljstva odnosno sadržaja u kojem je važniji proces nego uobičajena muzejska prezentacija, kažu Beštak i Leko.

Umjetnička praksa Andreja Beštaka i Anje Leko oslanja se na pripovijedanje priča (storytelling) u vidu instalacija, videoradova ili izvedbi. U potki je pak održavanje duha zajedništva, kolektivno posredovanje emotivnog.

Andrej Beštak diplomirao je Grafiku u klasi Mirjane Vodopije, a Anja Leko slikarstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!