18:05 / 03.04.2019.

Autor: P.F./T.V./V.M./Hina/HRT

Likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa u fokusu Noći knjige

-

-

Foto: - / -

Danas se održava manifestacija Noć knjige, kojom se Hrvatska priključuje globalnom slavlju knjige i čitanja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a posebnim programom na trećim programima radija i televizije Noći knjige prodružuje se HRT.
Danas se održava manifestacija Noć knjige 2019., kojom se Hrvatska priključuje globalnom slavlju knjige i čitanja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Njezina je središnja tema - omiljeni likovi i junaci rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu.

Točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu svečano je otvorena Noć knjige. Na samome početku manifestacije predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj iz ožujka ove. 

Podaci pokazuju da samo 42 posto čitatelja u Hrvatskoj pročita tek jednu knjigu godišnje. To je dramatičan pad u odnosu na prošlu godinu kada je ta brojka iznosila 56 posto:

Otvorena 8. Noć knjige - dramatičan pad broja čitatelja Povod za fokus Noći knjige 2019. na promišljanje o najdražim fiktivnim likovima i herojima organizatori su pronašli u nizu obljetnica koje brojimo u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana "Junak našeg doba" Mihaila Jurjeviča Ljermontova, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja "Alana Forda", 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića.

Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, "junak s posebnim moćima koje mu je priskribilo čitanje". Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a njegova misija je prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja u Noći knjige 2019. Knjigomir nije Zemljanin već dolazi s udaljene planete Libromeda, na putu do našega planeta doživio je mnoge zanimljivosti koje su ilustrirali Josip Sršen i Sebastijan Čamagajevac.


Manifestacija Noć knjige ove se godine održava osmu godinu za redom, a datum njezina održavanja, 23. travnja, nadovezuje se i na Dan hrvatske knjige, koji se obilježava dan ranije. Manifestacijom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu.

Diljem Hrvatske priređeno je 800 raznovrsnih programa - predstavljanja knjiga, javnih čitanja, druženja s autorima, radionice i mnogih drugih događanja kako bi se, "oči javnosti usmjerile na knjigu i kako bi nas ljubav prema njoj još više međusobno povezala". Želja je organizatora da Noć knjige zaživi i na ulicama i u javnim prostorima, kako bi se kroz razna događanja - predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i slično - privukla veća pozornost javnosti na knjigu.

Noć knjige na HTV3

Budući da se ove godine Noć knjige obilježava baš u vrijeme školskih praznika za mlade je pripremljen poseban likovni i literarni natječaj "Koji si ti lik?!" u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. Na natječaj su stigla 72 literarna rada i 81 strip iz 78 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj te iz jedne hrvatske škole u Luksemburgu.

Za mlade zaljubljenike u knjigu - 'knjiške moljce', ali i u suvremene tehnologije, pokrenut je BookTube kanal Noći knjige a mlade se poziva da snime kratki video na hrvatskome jeziku o svojim omiljenim knjigama, herojima i drugim temama i postanu - "šaptači knjigama - knjiški influenceri i influencerice".

Organizatori Noći knjige 2019. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!