Mađarska folklorna senzacija oduševila zagrebačku publiku

24.03.2023.

11:13

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Jug s tisuću lica'"

"Jug s tisuću lica'"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Mađarska folklorna senzacija u zagrebačkom HNK sinoć je oduševila publiku predstavom o kulturi različitih naroda. "Jug s tisuću lica"', produkcija mađarskog Državnog ansambla - donijela je pred zagrebačku publiku pravu folklornu poslasticu.

Prvi put u povijesti mađarskog scenskog folklornog plesa prikazuje se raznolika tradicijska kultura Mađara, Srba, Hrvata, Nijemaca i Rumunja, koji žive na području nekadašnjeg južnog dijela Austro-Ugarske.

Djelić nastupa donosi ekipa Vijesti iz kulture:

Tako zvana južna regija ima raznoliku plesnu i glazbenu tradiciju, a prožimanje međusobnih kultura simbolično se prikazuje kroz vodu rijeka, uz bogatu animaciju, videoprojekcije i igru sjena.

- Išli smo od sela do sela i skupljali nošnje te šivali nove. Hrvatska glazba doživljava pravu renesansu u Mađarskoj, jako volimo vašu glazbu i užitak je bio raditi na ovoj predstavi, rekao je Gábor Mihályi, voditelj Državnog ansambla Mađarske.

Zamjenik mađarskoga državnoga tajnika u Ministarstvu kulture i inovacije Gabor Csaba istaknuo je jučerašnji dan bio „poseban dan u kulturnim odnosima Hrvatske i Mađarske.“

- Održali smo i niz sastanaka s predstavnicima Ministarstva kulture i važnih institucija, s vjerom da ćemo produbiti međusobnu suradnju i produljiti trogodišnje ugovore, poručio je Csaba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!