Mani Gotovac: Uvijek iskrena, pa i o najbolnijim temama

13.11.2019.

11:56

Autor: Odjel web i multimedija HRT-a/ T. DŽ. Š./HRT

default error photo
Jedan od najupčatljivijih bio je razgovor sa Sinišom Svilanom za Glamour Cafe emitiran 2001., kada je malo tko ostao ravnodušan.
Preminula je Mani Gotovac. Prva intendantica u povijesti hrvatskog teatra, žena koja je podizala prašinu, dubinski mijenjala svako kazalište u koje je ušla, smatrala je da je našem kazalištu mjesto na svjetskoj teatarskoj karti.

- Umrla je Mani Gotovac - prva intendantica u povijesti našeg kazališta
- Kolege o Mani Gotovac: sumanuto hrabra i nemilosrdna prema sebi

O ljubavi, strasti, razvodu, smrti djeteta. Od Mani smo učili o životu. Jedan od najupečatljivijih bio je razgovor sa Sinišom Svilanom za Glamour Cafe emitiran 2001., na koji malo tko ostaje ravnodušan. Cijeli razgovor pogledajte na YouTube kanalu HRT-a.Željki Ogresti 1996. otkrila je Mani kako se nosila s reakcijom glumaca na njezine oštre kritike. Emisiju sa Željkom Ogrestom također pogledajte na našem YouTube kanalu.Na pitanje Aleksandra Stankovića 2010. u emisiji Nedjeljom u 2, na pitanje "dokle će mahnitati", zar se još nije umorila, odgovorila je: "Dok sam živa!". Nemojte propustiti cijeli razgovor na YouTube kanalu.


Mani Gotovac pomicala je granice, uvijek korak ispred svog vremena. U riječki HNK dovela je Severinu kao Barunicu Castelli, a u Dubrovniku postavila kontroverzne "Elementarne čestice" Michaela Hoelbecquea.

Godine 2010. povlači se iz teatara i počinje pisati. Već prvom knjigom oduševljava čitatelje koji svaku sljedeću nestrpljivo iščekuju.

Zadnji roman, "Rastanci", predstavljen je prije nepunih mjesec dana. Neiscrpnom životnom energijom i beskompromisnom vizijom Mani Gotovac ispisala je neke od najvažnijih stranica hrvatske kulture.

U spomen na Mani Gotovac na platformi HRTi prikazujemo njezino gostovanje u emisiji Voje Šiljka, kojega je primila u svojem stanu. Pogledajte i kako je ekipa emisije Knjiga ili život provela Deset minuta s Mani Gotovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!