Matanić: Ima nešto zajedničko "Šutnji" i sadašnjoj ratnoj situaciji

07.03.2022.

21:04

Autor: Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Dalibor Matanić

Dalibor Matanić

Foto: Dnevnik / HRT

U Dnevniku HTV-a gostovao je Dalibor Matanić, redatelj serije "Šutnja" koja se od večeras prikazuje na Prvom programu HTV-a. Matanić je bio gost na HRT-u i prije šest dana, kada je u Osijeku premijerno prikazana prva epizoda serije, i tada pod velikim emocijama zbog početka rata u Ukrajini.

- Šest dana je u ratu jako puno, znamo nažalost, po našem primjeru iz 90-tih, tako da su producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba uputili apel ljudima koji su radili s nama da dođu u Hrvatsku. Znamo da je Ksenija Mišina, koja ima glavnu ulogu, pobjegla na zapad, ali je još uvijek u Ukrajini i postoji mogućnost da bi ona mogla doći u Hrvatsku. Naime, sad počinje veliki strah za djecu. Kao i kod direktora OTV-a koji je isto morao ići iz Kijeva, protiv svoje volje, ali morao je ići zbog djece, u Lavov, u neku malo mirniju zonu, istaknuo je.

- Znam još neke glumce... Sad ih tražim. Oni su na ulici. Vidio sam neke snimke, stalno se nešto šalje preko Tvittera i Instagrama. Oni su stalno u nekoj akciji. Ne znam je li ta akcija opasna ili jednostavno daju neku podršku. Ali vidimo da je jedan glumac poginuo jučer, prekjučer, tako da je to teški kaos sad u Ukrajini, rekao je.

Galerija
Šutnja, Foto: HTV/HRT
Šutnja, Foto: HTV/HRTŠutnja, Foto: HTV/HRTNova serija Dalibora Matanića, Foto: HTV/HRT

"Šutnja" - priča o zlu koje se mora zaustaviti

- Ima nešto jako zajedničko toj "Šutnji" i ovoj ratnoj situaciji sada. Naime, vidimo kako se cijeli svijet ujedinio protiv Putina. Svi se ujedinjuju protiv tog jednog zlog napadača. Tako se i u "Šutnji" svi ujedinjuju protiv zla. Mislim da je nužno da se cijelo društvo, koje je ustvari znalo preći preko te teme, znači zašutilo, zažmirilo, na neke ratove, neke sukobe i neku volju - konkretno ukrajinskog naroda da bude slobodan, ujedini. Mislim da je to poveznica. Pravda - za koju se mora boriti. Tako se u seriji naši likovi bore da to dobro pobjedi. Neki nisu policajci, neki su novinari, neki su žene bogataša - jednostavno se ljudi bore i mislim da je zbog toga serija zanimljiva publici, naglasio je.

- Samo se nadam da ove slike Kijeva neće biti neke arhivske slike Kijeva koji je postojao prije. Nadam se da će preživjeti taj grad koji je veleban grad, predivno mjesto, i ne samo Kijev. U svibnju smo bili tamo, taman prije godinu dana i još uvijek smo u šoku da netko može... kao da u Pariz sad neko nasrne. Tako da se nadam da ove naše snimke nisu podsjetnik na jednu lijepu i slobodnu Ukrajinu koja je bila. Nadam se da ćemo se jednom naći ondje na premijeri s našim ukrajinskim prijateljima, rekao je.

- Serija "Područje bez signala" - koju smo nedavno gledali na HTV-u, kao i "Šutnja" poklopile su se zbog korone i prikazivanja. Ovo je potpuno drugačija vrsta serije, ali ima nešto od režijskog, autorskog izričaja. Pojedinac koji pokušava naći nešto dobro u sistemu. Tako da - ja vjerujem publici, rekao je.

- Zanimljivo je da se producenti, scenaristi i ja, kao autori obje serije, uhvatimo teme i pokušavamo je vrtiti, testirati, kritizirati i sve to. Tako da kad ona dođe do glumaca oni jedva čekaju da to preuzmu. Bavimo se temama koje su zanimljive, bavimo se temama na način da ih gledamo kao publika. Jednostavno idemo iznutra, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!