Ukrajinski kolege premijeru "Šutnje" dočekat će u skloništima

07.03.2022.

19:06

Autor: HRT

Kseniia Mishyna, ukrajinska glumica u seriji "Šutnja"

Kseniia Mishyna, ukrajinska glumica u seriji "Šutnja"

Foto: HTV / HRT

- Grad Kijev kakav ćete vidjeti u seriji "Šutnja" više nije isti! Riječi su to producenta Fedora Grechaninova, upućene uoči večerašnje premijere dramske serije "Šutnja" koja je na rasporedu u 21:05 na Prvom. Serija je nastala u hrvatsko-njemačko-ukrajinskoj koprodukciji te je jednim dijelom snimljena u Kijevu s ukrajinskim kolegama. No, najveći dio ukrajinskih glumaca u trenutku njezina večerašnjeg prikazivanja sjedit će u skloništima..

- Ginu ljudi, djeca, a naši gradovi se uništavaju, kaže glumica Kseniia Mishyna koja nije mogla ni zamisliti da će svojim hrvatskim kolegama premijeru čestitati u ovako teškom trenutku za čitavu Ukrajinu.

I dok zagrebački producent Nebojša Taraba zaključuje kako tijekom planiranja projekta nisu ni slutili da bi događaji i okolnosti mogli dovesti do ovakve situacije, Grechaninov pak naglašava da je sada svaka pomoć i podrška prijatelja za Ukrajinu - ključna.

Galerija
Nebojša Taraba, producent (Zagreb), Foto: HTV/HRT
Fedor Grechaninov, producent Oll.tv (Kijev), Foto: HTV/HRT

- Kad vidim da su neki glumci koji su bili ispred kamere, naši ukrajinski glumci, sad na ulici, nisu pobjegli, ostali su u Kijevu, mogu samo poželjeti da ove naše lijepe snimke Kijeva ne budu u prošlosti nego da će Kijev ostati lijep, naglašava redatelj serije Dalibor Matanić. I producent Miodrag Sila, rođeni Vukovarac, dodaje kako svi koji imaju iskustvo iz Domovinskog rata situaciju u Ukrajini doživljaju još teže.

Dalibor Matanić, redatelj serije "Šutnja"

Dalibor Matanić, redatelj serije "Šutnja"

Foto: HTV / HRT

Prije početka prikazivanja prvog nastavka Šutnje, ekipa serije uputit će ukrajinskim prijateljima i kolegama riječi podrške te još jednom osuditi krvavu rusku agresiju koja prijeti uništenjem ne samo ljudskih života već i uništenjem svih civilizacijskih vrijednosti. Sada, suočeni s nepojmljivom prijetnjom, ne smijemo šutjeti već moramo govoriti glasno. U protivnom će nas šutnja odvesti u potpunu tamu, kažu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!