11:44 / 26.01.2018.

Autor: Slavica Parlov Horvat / V.M.

Matej Meštrović nastupa u Carnegie Hallu

Matej Meštrović

Matej Meštrović

Foto: - / -

Vrhunac je to karijere našeg uglednog pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, koja uspješno traje četiri desetljeća: u travnju će zasvirati u najvećoj dvorani njujorškog Carnegie Halla.
Vrhunac je to karijere našeg uglednog pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, koja uspješno traje četiri desetljeća: u travnju će zasvirati u najvećoj dvorani njujorškog Carnegie Halla, gdje je od hrvatskih pijanista dosad nastupio samo Ivo Pogorelić.

O nečemu takvom sam uvijek sanjao i to priželjkivao, ali u nekom realnom svijetu to je jednako dobitku na jack-potu,  komentira Matej Meštrović, koji će u New Yorku izvesti Dunavsku rapsodiju, monumentalno djelo pisano za simfonijski orkestar i klavir koje se naslanja na folklor podunavskih zemalja, a uključuje i neke hrvatske tradicijske instrumente.

Do Carnegie Halla Meštrovića je uspjeh doveo preko posljednjeg CD-a Četiri godišnja doba za tri klavira, obrade kapitalnog djela Antonija Vivaldija. Na američkom Global Music Awardsu s tim je projektom osvojio dvije nagrade. Jedan od najvećih izazova je bio raspisati sva četiri godišnja doba za tri klavira, što je jedinstveni pokušaj. Vivaldijem sam bio opsjednut nekoliko godina pokušavajući to što bolje napraviti,  kaže Meštrović.

No prije sjaja njujorške pozornice, Meštrović će 9. veljače u Lisinskom, uz Zagrebačku filharmoniju, premijerno izvesti svoju Kinesku rapsodiju. Bit će to spektakularan kraj koncerta posvećenog kineskoj Novoj godini. Dolaze 4 solista iz Kine sa svojim tradicionalnim instrumentima. Otvorila mi se, naime, fantastična mogućnost: napisao sam 12-minutno djelo za koje sam iz Kine tražio i dobio njihove narodne motive,  pojašnjava Meštrović.

Prije ljetne kineske turneje Mateja Meštrovića 15. travnja čeka veliki ispit pred zahtjevnom publikom Carnegie Halla, no smiješi mu se i zavidna svjetska karijera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!