Mirisna izložba otvara novi izložbeno-izvedbeni prostor u Zagrebu

14.09.2023.

Zadnja izmjena 13:00

Autor: Hina/HRT/V.M.

Rad Agnes Meyer-Brandis

Rad Agnes Meyer-Brandis

Foto: Agnes Meyer-Brandis / Kontejner

Udruga Kontejner - biro suvremene umjetničke prakse izložbom njemačke umjetnice Agnes Meyer-Brandis u petak, 15. rujna, nakon više od 20 godina djelovanja na suvremeno-umjetničkoj i kulturnoj sceni, otvara novi izložbeno-izvedbeni prostor, u zagrebačkoj Odranskoj ulici.

Dvostruka dobitnica nagrade Prix Ars Electronica predstavit će se biokemijskom i biopoetičnom instalacijom "One Tree ID Kako postati drvo za drugo drvo", koja je rezultat njenog istraživanja moguće neverbalne komunikacije između ljudi i drveća putem mirisa.

Surađujući sa znanstvenicima s Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane umjetnica je ekstrahirala i prikupila hlapljive organske spojeve, plinove i molekule koje emitira svako stablo, a pojedinačno su izmjereni plinovi i molekule u korijenu, deblu i lišću stabla.

Od više od 100 identificiranih spojeva napravljena su tri parfema Oblak korijena, Oblak debla stabla i Oblak krošnje stabla i sintetizirala u jedinstveni parfem stabla ginka.

Posjetitelj će ga moći nanijeti na svoje tijelo čime će moći koristiti i dijelove njegovog komunikacijskog sustava i spekulativno voditi razgovor na biokemijskoj razini kojom se biljke služe za razmjenu informacija, napominje se u najavi izložbe, otvorene do 6. listopada.

Rad Agnes Meyer-Brandis

Rad Agnes Meyer-Brandis

Foto: Agnes Meyer-Brandis / Kontejner

- Umjetnica tako stvara određenu empatiju prema stablima, ali i potiče na propitivanje korištenja vlastitih osjetila za uspostavu novih veza i međuvrsnu interakciju, dodaju iz Kontejnera.

U subotu, 16. rujna, Agnes Meyer-Brandis i molekularni biolog Manuel Selg održat će radionicu "Kako postati drvo za drugo drvo", na kojoj će se moći saznati sve o znanstvenoj metodi mjerenja mirisa stabla, uz primjenu na izloženom stablu ginka. Treba se prijaviti na kontejnerkontejner@gmail.com, najkasnije do 15. rujna.

Agnes Meyer-Brandis, koja živi u Berlinu, stvara na sjecištu znanosti, fikcije i fabulacije. Osnovala je i vodila Research Raft, institut za umjetnost i subjektivnu znanost koji istražuje pitanja klime, znanosti o okolišu, meteorologije, sintetičke biologije te bio umjetnosti. Radove je izlagala diljem svijeta i za njih primila brojne nagrade.

Kreativni prostor u Odranskoj 1/1 će okupljati kreativne profesionalce iz područja umjetnosti, znanosti, tehnologije i glazbe te predstavljati aktualne i eksperimentalne umjetničke prakse uz novi tip edukacije i međusektorske suradnje.

Udruga Kontejner je kroz kustoske prakse, produkciju umjetničkih radova, organizaciju manifestacija, izdavačku djelatnost, edukaciju i umrežavanje dosad osmislila, organizirala i producirala preko 120 umjetničkih festivala, izložbi i interdisciplinarnih projekata.

Među njima je i nastup Hrvatske na Venecijanskom bijenalu 2022. te niz događanja u najpoznatijim europskim i svjetskim novomedijskim umjetničkim institucijama poput Ars Electronice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!