Mnoge sličnosti, a različiti običaji vežu zemlje EU-a u uskrsno vrijeme

27.03.2021.

07:00

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/M.M./HRT

Mnoge sličnosti, a različiti običaji vežu zemlje EU-a u uskrsno vrijeme

Mnoge sličnosti, a različiti običaji vežu zemlje EU-a u uskrsno vrijeme

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnoge sličnosti, a opet različiti običaji vežu zemlje Europske unije u uskrsno vrijeme. Bogatstvo tradicije predstavlja izložba u bjelovarskom Gradskom muzeju gdje su izloženi originalni predmeti zemalja članica. Na otvorenje je stiglo osam veleposlanika i predstavnika veleposlanstava.

Najstarija hrvatska i vjerojatno europska pisanica potječe iz 15. stoljeća, a pronađena je u Gudovcu. Rekonstruirana je od 148 pronađenih dijelova. Čuva ju bjelovarski Gradski muzej.

- To je najstarija pisanica u EU-u. Druga koja je datacijski po starosti pronađena na arheološkom lokalitetu je iz Lalova, Ukrajine. Naša je kokošja, njihova guščja, rekla je Marijana Dragičević, autorica izložbe, kustosica u Gradskom muzeju Bjelovar.

Tradicija bojenja jaja svojstvena je cijeloj Europi. No, svaka zemlja ima svoje uskrsne specifičnosti. Litavci se, primjerice, kao i mi kucaju pisanicama. A kotrljanje jaja niz drveni žlijeb neizostavna je blagdanska igra.

U Austriji se ispred crkve na veliku subotu pali i blagoslivlja vatra, a zatim se u limenim posudama prenosi u domove.

Na uskrsni ponedjeljak muškarci u Češkoj se nagrađuju. I to, ni više ni manje - nego zbog šibanja žena pletenim bičevima što, zapravo, simbolizira zdravlje i život.

Belgija ima festival zlatnog jajeta. Više od 800 jaja pričvršćenih za padobrane baca se s crkvenog tornja. Posljednje je zlatno jaje, a onaj tko ga uhvati dobiva 250 eura.

Mnogi ovakvi tradicionalni događaji koji okupljaju ljude za Uskrs, zbog pandemije će izostati. Oživljava ih ova izložba bjelovarskoga Gradskog muzeja u koji su stigli originalni eksponati iz muzeja i privatnih zbirki zemalja Europske unije. Izložba je otvorena do 9. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!