Na Berlinalu tri hrvatska filma

09.02.2023.

14:37

Autor: Hina/HRT

Hrvatski filmovi na Berlinaleu

Hrvatski filmovi na Berlinaleu

Foto: Paul Zinken / PIXSELL

Hrvatsku će kinematografiju na ovogodišnjem festivalskom izdanju predstavljati tri filma: animirani film "Eeva" autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, dokumentarac "Između revolucija" Vlada Petrija i film "Bazen beskraja" Brandona Cronenberga, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Eeva


Animirani film "Eeva" nastaje u hrvatsko-estonskoj koprodukciji, a bit će prikazan u konkurenciji kratkometražnih filmova - Berlinale Shorts koji svake godine predstavlja do 25 naslova s međunarodnom i svjetskom premijerom.


"Eeva" je priča o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica. Animaciju na filmu radili su i Goran Stojnić i Noemi Ribić uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Osim režije, Morten Tšinakov i Lucija Mrzljak potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak). Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm.


Između revolucija


Dugometražni hibridni dokumentarac "Između revolucija" u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji svjetsku će premijeru imati u sklopu programa Forum, koji je posvećen suvremenoj međunarodnoj kinematografiji i izbjegava konvencionalne razlike, poput one između igranog i dokumentarnog filma.


"Između revolucija" film je nastao od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena, bivših fakultetskih kolegica i prijateljica koje žive u patrijarhalnim društvima - Maria je iz Rumunjske, a Zahra iz Irana. Riječ je o hibridnom filmu koji miješa arhivske snimke i dokumente s fiktivnim elementima, a u srži priče je njihovo međusobno dopisivanje.


Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (undisclosed). Hrvatski koproducent je Oliver Sertić. Hrvatsku ekipu filma čine i pridružena producentica Vanja Jambrović, asistentica produkcije Zrinka Košar, snimateljica dodatnih snimaka Ana Hušman, kompozitor dodatne glazbe Filip Sertić, autori foleya Siniša Krneta i Martin Semenčić, autorica grafika Lena Telenta i drugi. Redatelj filma je Vlad Petri koji supotpisuje scenarij uz Laviniju Branişte, a montažeri su, uz Petrija, Dragoş Apetri, Cătălin Cristuţiu. Producentica je Monica Lăzurean-Gorgan (Activ Docs).


Bazen beskraja


Dugometražni igrani film "Bazen beskraja" redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija, nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance (SAD) u siječnju, u Berlinu će imati europsku premijeru. Taj znanstvenofantastični horor uvršten je u program Berlinale Special posvećen raznovrsnim ostvarenjima koja 'uzdižu film kao umjetničku formu'.


Radnja prati romanopisca Jamesa Fostera koji neuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u resortu razotkriva perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i nadrealne užase.


Producenti filma su Karen Ella Harnisch i Andrew Cividino (Film Forge), Noah Segal i Christina Piovesan (Elevation Pictures), Rob Cotterill i Anita Juka (4Film), uz pridruženu producenticu Lauru Sinovčić (4Film).


Film se dijelom snimao u Šibeniku, a na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika. Glumačkoj ekipi filma pridonijeli su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a na snimanju je sudjelovalo i više od 400 statista.

I Lučev i Petrović na Berlinalu


Hrvatski glumci Leon Lučev i Nika Petrović glume u inozemnim naslovima "Disco Boy" i "Morska iskra" koji se također prikazuju na Berlinalu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!