Hrvatski animirani film "Eeva" u konkurenciji Berlinalea

23.01.2023.

13:14

Autor: Maja Njirjak/HRT/R.S.

Animirani film "Eeva"

Animirani film "Eeva"

Foto: HTV / HRT

Međunarodni filmski festival u Berlinu, održava se od 16. do 26. veljače, a saznat ćemo i koji su dugometražni filmovi ušli u glavnu konkurenciju za Zlatnog i Srebrnog medvjeda. Za sada znamo koji su filmovi u konkurenciji programa kratkog metra Berlinale Shorts. Prvi put od hrvatske samostalnosti natječe se i jedan hrvatski animirani film ''Eeva''.


20 će naslova kratkog metra zasjati na velikom platnu 73. Berlinalea. Raznovrsnost formata ostala je ista, no direktorica programa Berlinale shorts uočila je promjene. 


- Broj prijavljenih filmova, u odnosu na posljednje dvije godine i pretpandemijsku 2020. se povećao, otprilike za 400. No, odabrali smo nešto manji broj filmova u konkurenciji, a ono što smo primijetili da je drugačije jest prosječno trajanje filmova kraći su, za HRT rekla je Anna Hencekl-Donnersmarck, direktorica programa Berlinale Shorts. 


Ova iskusna filmska programatorica, moderatorica filmskih panela pri autorskom odabiru tema ove godine ističe prevladava fikcija u stvarnom kontekstu.


- Radnja se primjerice odvija u nekom stvarnom političkom ili ekonomskom trenutku, no uz odabir glumaca amatera, priča je fikcijska. Stvarnost je samo background za priču poput 1999. i Olimpijske igre u Kini ili francuski izbori. Prošle godine se više osjetio utjecaj pandemije na izbor tema, ovoga puta se autori više bave pitanjem zaštite okoliša, planeta, a nekolicina se bavi poviješću filma - reference na kinematografiju i velik je broj snažnih ženskih priča, kazala je Hencekl-Donnersmarck.


Prvi put od samostalnosti Hrvatska se natječe za prestižne Medvjede animiranim filmom. ''Eeva'' je priča o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica.


- Velika nam je to nagrada za sav uložen trud i Estionis film u Estoniji, rekla je Lucija Mrzljak, redateljica filma ''Eeva''.


- Izrazito nam je drago što Hrvatska otvara možda neko novo poglavlje u toj formi, jer znamo svi koliko je poznata čuvena škola zagrebačke animacije, kazala je Hencekl-Donnersmarck.


Jedno je sigurno, osim organizatora povratku u kina, na staro normalno Berlinale najviše se veseli publika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!