Na Korzu otvorena izložba fotografija o riječkom baletu

29.03.2022.

13:31

Autor: Hina/HRT/D.S.

Izložba fotografija posvećenih riječkom baletu

Izložba fotografija posvećenih riječkom baletu

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Na postamentima na Korzu u Rijeci otvorena je izložba fotografija posvećenih riječkom baletu.

Izložene su fotografije predstava Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, od 2017. do danas, autorice Fanni Tutek Hajnal.


Ravnateljica Baleta Maša Kolar navela je tijekom otvaranja da je riječ o reprezentativnom pregledu repertoara posljednjih pet godina.


- Na ovima radovima su ples kao umjetnost i fotografija u međusobnom odnosu, i ni jedno nije podređeno drugome, navela je.


- Balet živi od izvedbi, i ostaje u sjećanju onih koji su bili na predstavi, a Fanni ovim fotografijama produžuje osjećaj izvedbe, rekla je Kolar.


Istaknula je da su sve fotografije nastale tijekom izvedbi, na generalnim probama ili premijerama i niti jedna nije nastala poziranjem plesača.


Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan ustvrdila je da riječki balet izaziva ponos jer može stati uz bok svjetskim baletnim scenama.


Fanni Tutek Hajnal izrazila je nadu da će ova izložba privući neke nove gledatelje, posebno mlađe, da pogledaju predstave riječkoga baleta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!