Nada Abrus proslavila 50 godina na kazališnim daskama

27.02.2020.

11:45

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
1960-ih i 1970-ih godina Nada Abrus vladala je modnim pistama, ali njezino srce uvijek je pripadalo kazalištu. Nakon završene Akademije dramske umjetnosti drugi joj je dom postalo kazalište Komedija gdje je provela cijeli radni vijek.
Šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća vladala je modnim pistama, ali njezino srce uvijek je pripadalo kazalištu. Nakon završene Akademije dramske umjetnosti drugi joj je dom postalo kazalište Komedija gdje je provela cijeli radni vijek.

Nada Abrus preksinoć je u zagrebačkom klubu Konetsa predstavom ‘Najstariji zanat’ proslavila pola stoljeća umjetničkog rada. Bila je to prigoda za čestitke mnogih kolega i prijatelja, te prisjećanja:

- Mi smo zajedno počele na akademiji 1971. godine, sjećam se onih dana kad smo sa strahom iščekivali rezultate prijamnog ispita, hoćemo li proći ili ne, eto prošle smo, a i pedeset godina je prošlo u trenu, kaže glumica Branka Cvitković.

- Ja sam Nadu doveo u Komediju, i uvijek je bila draga partnerica, draga kolegica i veliki čovjek, ocjenjuje glumac Rikard Simonelli.

- Meni kao predsjednici Hrvatskog društva dramskih umjetnika je velika čast i zadovoljstvo da sam joj čestitala kao potpredsjednici Hrvatskog društva dramskih umjetnika, izjavila je, pak, Perica Martinović.

- Nada Abrus je stvarno jedna od rijetkih osoba s kojom je divno i kreativno raditi, i izuzetno je talentirana, kaže redatelj Dražen Ferenčina.

- Od kad sam počela raditi kao mlada glumica, pamtim tu nevjerojatnu Nadinu energiju, nevjerojatnu ljepotu, dostojanstvo i uživanje s kojim radi svoj posao. Takva je i danas, i jako mi je drago da sam danas mogla biti malim dijelom ove njene velike proslave, ističe glumica Ecija Ojdanić.

- Kad ovakva prijateljica kao što je Nada Abrus slavi 50 godina umjetničkog rada, uzbuđenje je isto kao da sam ja na sceni, jer sam proživljavao svaku riječ i svaki pokret baš kao da sam ja igrao s njom, kaže operni pjevač Ronald Braus.
Kazališni kutak: 50 glumačkih godina Nade Abrus i Krunoslava Šarića Nada Abrus od djetinjstva zaljubljena u kazalište cijeli je radni vijek provela u kazalištu Komedija: Ja sam glumica koja nikad nije odbijala posao. U mom kazalištu sam uvijek sve radila što su mi ponudili, nisam birala i nisam izigravala zvijezdu, ističe slavljenica.

U 50 godina karijere glumila je u više od stotinu kazališnih predstava, tridesetak filmova te jednako toliko televizijskih ostvarenja.

- Ja sam voljela sve svoje uloge, čak i te najmanje, kad bi se pojavila, prošetala, nešto rekla. Mislim da ne samo glumci, nego i ljudi uopće trebaju slijediti svoj san, ovo je bio moj san, poručila je Nada Abrus.

Na početku karijere bila je model, unosno zanimanje napustila je zbog kazališta. Kaže da je učenje tekstova odlično za vježbanje mozga pa i dalje glumi - u dvadesetak predstava godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!