S piscima bez cenzure: Hoće li uskoro računalo pisati bolje od nas?

22.04.2023.

Zadnja izmjena 22:20

Autor: HRT/V.M.

Ure bez cenzure

Ure bez cenzure

Foto: Noć knjige / HRT

Na YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije emitirana je posebna dvosatna emisija 'Ure bez cenzure'. S nizom hrvatskih književnica i književnika, dramskih i filmskih umjetnika te ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek razgovaralo se o umjetnoj inteligenciji. 

U programu koji je išao uživo iz Društva hrvatskih književnika u Zagrebu sudjelovali su Boris Beck, Alida Bremer, Sanja Pilić, Kristian Novak, Zrinka Posavec, Dorta Jagić, Damir Karakaš, Sanja Polak, Darko Pernjak, Dino Milinović, Nina Obuljen Koržinek, Zlatko Krilić, Neven Hitrec, Goran Matović i Igor Baksa, a voditelj je bio Vedran Kukavica. 

- S piscima razgovaramo bez cenzure o našemu društvu, svijetu u kojem živimo, ali i o umjetnoj inteligenciji koristeći se još uvijek ovom koja nam je prirođena, pokušavajući predvidjeti hoće li uskoro računalo pisati bolje od nas, može li ono možda čitati pa da se riješi i problem nedovoljne načitanosti nacije te - avaj! - kako spriječiti da AI kreature ne dospiju u književna povjerenstva, najavili su autori emisije.

Drugu godinu zaredom višesatni neformalni razgovori s književnicima odvijaju se u baš u Noći knjige, kao jedinstvena prilika da saznamo nešto više o ljudima čije knjige čitamo: imaju li talente izvan književnosti, kako su uopće počeli pisati, što rade kad ne pišu te kad i kako pišu, vrijeđa li ih književna kritika, obilaze li rado čitatelje predstavljajući knjige ili drže kako je njihov posao završio kad ih napišu?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!