Nove hrvatske riječi: prestrujnik, šećerice i bakroza - evo što znače

11.03.2023.

16:19

Autor: P.F./Hina/HRT

Riječi u pisanci

Riječi u pisanci

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Na ovogodišnjem natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ "Dr. Ivan Šreter" pobijedile su riječi prestrujnik, šećerice i bakroza. Natječaj za najbolju hrvatsku riječ organizira časopis Jezik uz potporu Zaklade "Dr. Ivan Šreter". Predsjednica Povjerenstva za izbor je Sanda Ham, a svečana dodjela nagrade "Dr. Ivan Šreter" održana je u Lipiku u sklopu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika.

Prvu nagradu dobila je riječ prestrujnik koju su predložili Tomislav Meštrović i Ognjen Ožegić.

Za adapter postoji nekoliko hrvatskih riječi pretvarač, pretvornik, prilagodnik, no postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom, istaknulo je Prosudbeno povjerenstvo. Adapteri za struju (ovi mali za mobitele, tablete i računala) ili se nazivaju adapteri ili strujni adapteri tako da je prestrujnik potrebna riječ jer sužava pojam i točno ga određuje, a tvorbeno je i upotrebno spretniji jer to je samo jedna riječ, dodaje Povjerenstvo.

Drugu nagradu osvojila je riječ šećerice predlagatelja Leonarda Štraca i Izabele Štrac.

Uz žitarice i uljarice imali bismo i zajednički naziv za šećernu repu, šećernu trsku, a moguće i kukuruz šećerac, odnosno kukuruz od kojega se pravi kukuruzni sirup, navelo je Povjerenstvo. Ističu kako stručnjaci biologije i na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku smatraju da riječ ima smisla i da ima potrebe za njom.

Treću nagradu osvojila je riječ bakroza kao zamjena za Wilsonovu bolest, a predložili su je Marko Bukna i Martina Pehar.

Hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest naziv je za bolest u koje dolazi do nakupljanje bakra u tkivu. Prema kemijskom elementu berilij naziv je bolesti berilioza, napominje Povjerenstvo i dodaje kako se nova riječ bakroza za staru bolest uklapa u sustav.

Prva nagrada iznosi 600 eura, druga 400, a treća 200 eura.

Dani hrvatskoga jezika obilježavaju se od 11. do 17. ožujka uz spomen-tjedan na znamenite dane u kojima je 1967. sastavljana i potpisivana Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarističku jezičnu politiku, naveli su organizatori.

Evo što o novim riječima kaže Sanda Ham, predsjednica Povjerenstva za izbor novih riječi:

Petnaest riječi u užem krugu za najbolju novu hrvatsku riječ


Za nagradu u uži krug izabrano je 15 riječi.

Uz tri nagrađene, u užem krugu bile su dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti), otpadalište (odlagalište otpada), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), zaključaj (lockdown) i znojilište (sauna).

Ove se godine na natječaj prijavilo 385 osoba koje su predložile 538 novih riječi.

Nagrade i kipiće akademskog kipara Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera dodjeljuje Zaklada "Dr. Ivan Šreter", a diplome časopis Jezik.

Dr. Ivan Šreter je u Jugoslaviji osuđen na zatvorsku kaznu zbog uporabe riječi umirovljeni časnik, a u Domovinskom ratu oteli su ga, mučili i ubili pobunjeni Srbi. Još se ne zna gdje mu je grob.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!