Najbolje nove riječi u RH: Dišnik, kihobran i rukozborac

11.03.2021.

10:55

Autor: Hina

Ilustracija, Riječnik

Ilustracija, Riječnik

Foto: - / Pixabay

Najboljim novim hrvatskim riječima, časopis Jezik i Zaklada Dr. Ivan Šreter, proglasile su riječi dišnik za respirator, kihobran za (eng. sneez protector,) kod nas često nazivanim vizirom,  i rukozborac za osobu koja se služi znakovnim jezikom.

Prvu nagradu za riječ dišnik dijele Drago Štambuk, književnik, prevoditelj i diplomat i Karlo Kulaš, student iz Zagreba. Druga nagrada za kihobran pripala je Zadraninu Marinu Periću, zaposleniku tvrtke koja proizvodi kihobrane, a treća nagrada za rukozborca pripala je Ani Mihovilić, zaposlenici jedne IT tvrtke.


Izbor najboljih novih hrvatskih riječi, Časopis i Zaklada svake godine posvećuju Danima hrvatskoga jezika koji se obilježavaju od 11. do 17. ožujka, Spomen-tjedna na Deklaraciju o hrvatskom jeziku kojom se 1967. obranio hrvatski jezik.

Galerija
Maska za lice - kihobran, Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Donacija vizira za OB Šibenik , Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELLIlustracija, Foto: HTV/HRTIlustracija, znakovni govor, Foto: -/Pixabay

Članovi povjerenstva koji su odlučivali o najboljim riječima su Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić i Mile Mamić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!