Poduzetnici žele što više mladih zaposliti u deficitarnim zanimanjima

10.01.2023.

17:30

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Poduzetnici žele zaposliti što više mladih na području deficitarnih zanimanja

Poduzetnici žele zaposliti što više mladih na području deficitarnih zanimanja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Srednjoj školi Ludbreg školuju se učenici za razna tehnička i mehanička zanimanja koja su kod nas već nekoliko godina deficitarna pa je potražnja za takvim učenicima sve veća. Kako bi omogućili poslodavcima veći izbor radnika, a učenicima nove smjerove - od resornog ministarstva škola je tražila otvaranje još razreda, no to im nije odobreno. 

Strojarski računalni tehničar, instalater kućnih instalacija, CNC operater, strojobravar i tokar samo su neka od deficitarnih zanimanja za koje se školuju polaznici Srednje škole Ludbreg. Upravo mladi radnici tih profila uvelike su potrebni brojnim tvrtkama koje posluju na području Varaždinske i Međimurske županije. Stoga tamošnji poduzetnici žele što više ovih mladih ljudi, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, vidjeti u svojim pogonima.

- Pa prosječno zaposlimo četiri mlada radnika svake godine, rekao je Franjo Hlebec, voditelj razvoja tvrtke Ducati komponenti Ludbreg.

Sve ovdašnje tvrtke ludbreškim srednjoškolcima tijekom školovanja omogućuju i odrađivanje praktičnog rada.

- Definitivno, koja su djeca zainteresirana, a i u kasnijoj fazi, mi ih još probamo usmjeravati i doškolovati, kazao je Zlatko Sova, direktor tvrtke Inoxmont VS, Sigetec Ludbreški. 

U Srednjoj školi Ludbreg ističu kako nema ništa ljepše nego vidjeti i čuti da njihovi učenici nakon mature bez problema pronalaze posao u struci.

- Recimo 2019. godine koja je referentna prije korone, od 46 učenika koji su završili za CNC operatera i strojobravara i tokara, njih se 42 odmah zaposlilo, izjavio je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg.

To je itekako važno kako mladi, obrazovani ljudi ne bi odlazili iz zemlje.

- Traženi je posao i može se lako naći, a čuo sam i da je dobro plaćen, kazao je Marsel Kušter, budući CNC operater.

- Na praksi sam u Prelog Kometu i najvjerojatnije ću se tamo i zaposliti, jer sam na praksi već tri godine, rekla je Julija Kivač, buduća CNC operaterka.

Od ovakve suradnje škole i gospodarstvenika korist na kraju imaju svi. Mladi ne moraju razmišljati gdje će pronaći posao, a poduzetnici za mladim stručnjacima ne moraju tragati u inozemstvu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!