Novi krug potpora za samostalne umjetnike

12.01.2021.

14:39

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Posebno je teška prošla godina bila samostalnim umjetnicima za koje iz Ministarstva kulture i medija dolazi ohrabrujuća vijest – dodjeljuju se potpore u iznosu od 4000 kuna tijekom dva mjeseca. Rok za prijavu je 25. siječnja 2021.

Posebno je teška prošla godina bila samostalnim umjetnicima za koje iz Ministarstva kulture i medija dolazi ohrabrujuća vijest – dodjeljuju se potpore u iznosu od 4000 kuna tijekom dva mjeseca. Rok za prijavu je 25. siječnja 2021.

Protekle godine, pandemija je uzela danak i na kulturnoj sceni, na iznimno težak položaj umjetnika, odgovorilo je Ministarstvo kulture i medija izdvojivši dosad oko 90 milijuna kuna za različite potpore, ne samo putem kriznog fonda, nego i mnogobrojnih natječaja.

Ministarstvo kulture i medija uputilo je, naime, javni poziv za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima, čime nastavlja s komplementarnim modelima potpora, primarno usmjerenim prema samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture.

- Omogućit ćemo za dva mjeseca potporu umjetnicima s obzirom na produljeno vrijeme trajanja krize i na zaista tešku situaciju u kojoj su se našli umjetnici, posebno oni koji djeluju u izvedbenim umjetnostima, izjavila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Dodala je da su kriteriji naslonjeni na potporu koju je to ministarstvo bilo osiguralo u proljeće, s tim da se neće gledati učinci iz 2020. godine, nego umjetnici mogu za prikaz ostvarenih prihoda izabrati jednu godinu od 2017. do 2019.

- U raspisu natječaja tražimo vrlo detaljno podatke o prihodima koje su tijekom 2020. umjetnici ostvarili, posebno u odnosu na programska sredstva Ministarstva kulture i medija, i sve izravne potpore koje smo osigurali, kako bismo temeljem tih podataka, nakon ova dva mjeseca, mogli dalje nastaviti s našim mjerama potpore ili kroz sustav izravnih potpora ili kroz naše ad hoc natječaje, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Putem javnog poziva za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske u 2021., Ministarstvo kulture i medija omogućit će isplatu potpore u iznosu od 4000 kuna neto na mjesec. Rok za prijavu je 25. siječnja 2021.

Priprema se i poziv za potpore profesionalcima koji nisu samozaposleni

Istodobno, u pripremi je i novi javni poziv za dodjelu potpore nezavisnim profesionalcima u području kulture i umjetnosti koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa, a članovi su strukovnih udruga. Javni poziv bit će objavljen tijekom ovog mjeseca.

Daljnje potpore bit će uspostavljene u skladu s podatcima o učincima dosadašnjih mjera, koji će se prikupiti putem tih prijava, kako bi bile usmjerene prema onima kojima su najpotrebnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!