Obuljen Koržinek: Cilj je da knjige budu dostupne svim građanima

26.05.2023.

14:54

Autor: Hina/HRT/V.M.

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je u petak na 10. festivalu hrvatskih bibliobusa u Splitu da će se sljedećih deset godina sustavno ulagati u pokretne knjižnice kako bi knjige bile dostupne svim građanima.

- Naša strategija poticanja čitanja ima jak cilj da knjige budu dostupne svim našim građanima jer postoje brojni građani u manjim ruralnim mjestima kojima su knjige nedostupne. Zato su bibliobusi iznimno važni jer odlaze u zabačenija mjesta i dovoze žiteljima knjige za čitanje, kazala je ministrica istaknuvši da će se u sljedećih deset godina sustavno ulagati u pokretne knjižnice.

Najavila je također da će sljedeći tjedan biti pokrenut nacionalni program "Rođeni za čitanje", koji se provodi u suradnji s Ministarstvom zdravstva i pedijatrijskom službom.

- Svaki roditelj koji dovede dijete na pregled sa šest mjeseci pa onda ciklično do polaska u školu na dar će dobiti slikovnicu, a pedijatar će davati upute kako čitati i zašto je čitanje važno, objasnila je ministrica.

Savjetnica za knjižničarstvo Dunja Marija Gabriel rekla je da trenutačno u Hrvatskoj postoji 19 bibliobusa u 14 županija.

Predsjednica komisije za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva Klaudija Mandić istaknula je da je cjelokupan fond bibliobusnih službi u Hrvatskoj oko 100 tisuća knjiga i one su dostupne za oko 19.000 korisnika pokretnih knjižnica.

Sutra će se u Splitu održati 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj pod nazivom "Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja".

Organizatori Festivala pokretnih knjižnica su Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice, a suorganizatori Gradska knjižnica Marka Marulića Split kao domaćin Festivala te Društvo knjižničara u Splitu.

Na festivalu bibliobusa posjetitelji će moći razgledati desetak bibliobusa te vidjeti kakve aktivnosti nude i sudjelovati u kulturno-umjetničkom programu i radionicama za djecu i mlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!