Povijesni događaj za kulturni život Slavonije

25.05.2023.

09:22

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

1. Panonski festival knjige

1. Panonski festival knjige

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nakon Zagreba i Splita, i Slavonija napokon dobiva veliki festival knjiga u koji su uključene - radionice za djecu i mlade, promocije knjiga, panel-rasprava i ono što brojni posjetitelji očekuju - znatni popusti.

Za kulturni život Slavonije - povijesni događaj: napokon je ispunjena dugogodišnja želja koju je ostvario 1. Panonski festival knjige s čak 55 vrsta sadržaja, a koji je otvoren u srijedu u Gradskom vrtu u Osijeku.

Prvo izdanje sajma obišla je ekipa Vijesti iz kulture

- Cijeli istok Hrvatske prvi put dobiva ono što je odavno zaslužio, a to je festival knjige i književnosti sajamskog karaktera. To je važan festival koji Osijek pretvara u žarište i raskrižje književnosti, umjetnosti, kulture općenito, izjavila je Ivana Šojat, književnica i programska urednica Panonskog festivala knjige.

U Osijeku se čita mnogo, no podaci o tome koliko čitamo kao nacija nisu toliko dobri. Veseli pak činjenica da su zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija stvari krenule nabolje.

- Imamo vrlo dobre podatke o učlanjenju i čitanju u knjižnicama, raste i podaci o prodaji, rastu polako podaci o čitanju, pokrenuli smo cijeli niz programa, istaknula je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina napominje, pak, da "djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle."

- I onda dobivate kvalitetnije društvo. Ne mora to biti uvijek pretenciozno neka visoka kultura, bitna je baza i bitno je oduprijeti se površnosti, dodao je Kozina.

Posjetitelje dočekuje više od 40 izlagača. Tu si i književni noviteti uz promocije knjiga te radionice za djecu. U Osijek su stigli i veliki mađarski pisac László Végel, Damir Karakaš, Jelena Miholjević, a slijedi i nekoliko zanimljivih panela.

Zadovoljni su i nakladnici, a i posjetitelji:

- Ima jako puno djece i pokazuju interes za knjigu; ponuda je odlična, velik izbor nakladnika, velik izbor knjiga i mislim da su cijene zaista okej; konačno i Osijek ima svoj sajam knjiga, dojmovi su nekih od posjetitelja.

Slogan je petodnevnog festivala „Čitaj, lega, čitaj", a krovna poruka glasi: "Zaplovi u avanturu uz panonske admirale pisane riječi."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!