Uskoro u Vinkovcima najmodernija knjižnica u Hrvatskoj

23.05.2023.

07:08

Autor: Zrinka Turalija/Dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Uskoro se otvara najmodernija knjižnica

Uskoro se otvara najmodernija knjižnica

Foto: HTV / HRT

Vinkovci će uskoro dobiti najmoderniju knjižnicu i čitaonicu u Hrvatskoj. Prijeratna zgrada Gradske knjižnice izgorjela je u noći 17. rujna 1991., i to s cijelim knjižnim fondom. Projekt vrijedan više od 6 i pol milijuna eura ulazi u završnu fazu, a svoja će vrata knjižnica otvoriti 21. srpnja. 


Već na prvi pogled plijeni svojim izgledom, ali i simbolikom, s kojom se poigrao glavni projektant i autor idejnog rješenja, vinkovački arhitekt Marko Milidrag. Na pročelju knjižnice nepravilno postavljeni kosi stupovi, tzv. "brisoleji", simboliziraju listove knjige, dok njihova isprekidanost predstavlja putanju gelera topničkih granata. Nova knjižnica niknula je bez europskih sredstava.

- Ovo je bila jedna zanimljiva investicija gdje je smo zajedničkim snagama gdje je bilo uključeno Ministarstvo kulture, Vlada RH i sredstva iz proračuna Grada Vinkovaca izgradili ovaj objekt, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Na čelu mu je ravnateljica Vedrana Lugić. Imala je samo 10 godina kada je u Domovinskom ratu izgorjela vinkovačka knjižnica. Ono o čemu je sanjala, obistinilo se i s nestrpljenjem, kaže, očekuje otvorenje ovog hrama kulture, koji bi građanima trebao biti novi prozor u svijet ne samo u edukaciji nego i u zabavi.
 

- Na ovih 45000 kvadrata svaka dobna skupina od 0 godina do 99 imat će svoj prostor.Imat će svoj dnevni boravak u kojem će djeca biti u igraonici u kojem će ih dočekati velik broj edukativnih igračaka, + zatim imat ćemo dnevni boravak za mlade gdje će ih dočekati osim knjiga i literature i društvene igre, objašnjava Lugić.

Ova moderna, niskoenergetska, zgrada uskoro će dobiti uređeni interijer. Uz podrum i tri etaže, nalaze se depoi, poslovni prostor, kafić, kutak za roditelje, prostorije za slijepe i slabovidne osobe te najveći dio za knjižni fond koji trenutačno sadrži 160 tisuća građe.

- Kada govorimo o ukupnoj sumi, onda je to oko 55 milijuna kuna koje je uloženo u novu zgradu knjižnice, rekla je Marija Liščić Drmić, pročelnica Odjela za kulturu Grada Vinkovaca.

- Ono što je najbitnije i ono što želimo i što ćemo se svojim radom truditi, ljudima omogućiti da se tu dobro osjećaju, kaže knjižničarka Sonja Šimić.

Najbolja je to pozivnica tisućama korisnika vinkovačke knjižnice koji će od ovog ljeta moći svoje vrijeme provoditi u najmodernije uređenoj knjižnici u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!