Obuljen Koržinek: Dostupnost knjiga pomaže u integraciji ukrajinskih izbjeglica

19.07.2022.

15:31

Autor: Hina/I.B.

NSK

NSK

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je prilikom primopredaje knjiga ukrajinskih autora Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kako njihova dostupnost u hrvatskim knjižnicama može pomoći izbjeglicama iz Ukrajine da se lakše integriraju u novu sredinu.

Primopredaja je održana u sklopu projekta "Ukrajinska knjiga na policama knjižnica svijeta" pokrenutog na inicijativu supruge ukrajinskoga predsjednika Olene Zelenskij.

- Ovo je naš doprinos približavanju hrvatskog i ukrajinskog naroda u ovim teškim vremenima i naš doprinos da se izbjeglice za vrijeme boravka u Hrvatskoj što lakše integriraju i da im pomognemo dostupnošću knjige, izjavila je ministrica.

Glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević rekla je da donirane knjige, koje im je uručilo Veleposlanstvo Ukrajine u RH, predstavljaju bogatstvo koje će se prenositi u budućim vremenima, kada se okonča rat u Ukrajini.

- Želimo pomoći tako da naše knjižnice na najbolji način odgovore na potrebe svojih korisnika, ukrajinskih građana koji su se zatekli u njihovom okružju i da stvore temelje za buduću suradnju, rekla je ravnateljica.

NSK je u znak solidarnosti i potpore Ukrajini pokrenula niz aktivnosti među kojima su besplatan upis u Knjižnicu ukrajinskim izbjeglicama starijim od 16 godina te objava tri specijalne bibliografije i tematska zbirke "Rat u Ukrajini".

Otkup i distribuciju knjiga ukrajinskih autora u hrvatskim knjižnicama pokrenula je, uz Ministarstvo kulture i medija, zaklada AidHub kako bi pomogla tamošnjim izdavačima koji su se našli u teškoj situaciji.

- Cilj nam je nabavljati knjige ukrajinskih nakladnika koji su jako nastradali u ovim ratnim okolnostima. Radimo također i na inicijativi da svaki hrvatski izdavač barem jednu knjigu otisne u Ukrajini kako bi barem malo pomogli spašavanju radnih mjesta u toj zemlji, poručio je Mišo Nejašmić iz AidHuba.

Osim na nabavi knjiga za ukrajinske državljane koji su se pred ratnim razaranjima sklonili u Hrvatsku, AidHub radi na organizaciji ljetnog kampa, u kojem će boraviti 700 djece različitih uzrasta, a najviše će biti maturanata. Vrijeme u kampu provoditi će učenjem hrvatskog jezika.

Ukrajinski knjige nalaze se u već više od 200 knjižnica, kazao je ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič.

- Ukrajinska knjiga ide prema Ukrajincima koji imaju potrebu da čitaju. Knjiga je morska dubina, ona je živa ako se čita, poručio je veleposlanik.

Ovo nije prva takva donacija u Hrvatskoj jer su krajem lipnja knjige ukrajinskih autora donirane narodnim knjižnicama diljem zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!