Integracija u društvo: U Osijeku počeo tečaj hrvatskoga jezika za Ukrajince

16:40 / 30.03.2022.

Autor: Marina Gantar/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Učenje hrvatskog jezika

Učenje hrvatskog jezika

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S rastom broja raseljenih osoba iz Ukrajine smještenih u našoj zemlji, sve je veća i potreba za učenjem hrvatskoga jezika koji je nužan za nastavak školovanja ili pronalazak posla. U Osijeku je počeo tečaj hrvatskoga jezika za Ukrajince, a zanimanje je veliko. 


Na tečaju hrvatskoga jezika u Osijeku zatekli smo Vasilinu. Nedavno je došla iz Krivoga Riha, ukrajinskoga grada u Dnjipropetrovskoj oblasti. Kaže, ostali su oni koji brane grad. Žene i djeca izbjegli zbog rata sretni su što su u Hrvatskoj primljeni raširenih ruku, naglašava Vasilina. U improviziranoj učionici sve je više zainteresiranih za učenje.

- Ugodno je učiti hrvatski jezik jer vas dosta razumijem. Hrvatske i ukrajinske riječi su slične pa nije toliko teško, naglasila je Vasilina, izbjeglica iz Ukrajine.

Najprije se uče lakše riječi koje se najčešće upotrebljavaju u svakodnevici.

- Izazovno je jer ih trebamo pripremiti za svakodnevni život koji čim prije trebaju uhvatiti u korak, istaknula je Jelena Červenjak Kmoniček, profesorica hrvatskoga jezika i povijesti, voditeljica tečaja.

Kako bi se djeca što prije uključila u škole, studenti na fakultete, a odrasli u potragu za poslom, sinergijom državne, županijske i gradske vlasti osiguran je prostor i počeli su učiti jezik.

- Proaktivno smo pristupili ovoj krizi, ne samo da osiguramo hranu i osnovno potrebno za ljudski život, nego smo išli s time poučeni iskustvima iz Domovinskog rata, da im se osigura što brža integracija u normalan život, rekao je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek.

Ako bude potrebno, kapaciteti će se širiti.

- Prvi smo i siguran sam da nećemo biti i jedini jer i na ostalim područjima u Hrvatskoj, sasvim sigurno postoji potreba za ovakvim vidom učenja jezika. Trenutno 45 osoba pohađa tečaj i iznimno smo zadovoljni. Odaziv je veliki, rekao je Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskoga župana.

Zbog toga će se nastava provoditi i prije i poslije podneva, više dana u tjednu, u nekoliko učionica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!