Pilot-projekt preventivnih pregleda i u Osječko-baranjskoj županiji

16.05.2023.

19:50

Autor: Marina Gantar/Dnevnik HTV-a/HRT

Osijek: Predstavljanje pilot-projekta ''Preventivni zdravstveni pregledi''

Osijek: Predstavljanje pilot-projekta ''Preventivni zdravstveni pregledi''

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U Osječko-baranjskoj županiji počeo je pilot-projekt preventivnih pregleda. Pregledan je prvi pacijent s kojim je bio i resorni ministar. Projekt će se do kraja srpnja provoditi u pet županija, a na preventivne preglede bit će pozvani građani stariji od 40 godina koji kod svojeg obiteljskog liječnika nisu bili dvije i više godina.

Gospodin Ivica Čolić ne otkriva svoju dob, no ipak priznaje koliko dugo nije bio kod liječnika.

- Devet godina punih, moram biti iskrenm nisam imao neke potrebe da vidim lijenika, kazao je Čolić.

Ipak, zadovoljan je preventivnim pregledom koji je besplatan. Takav pregled podržavaju i drugi pacijenti.

- Smatram da je potrebno, itekako, ići svakih šest mjeseci, bilo bi pametno, kaže starija Osječanka.

- To je super za te ljude koji nisu bili kod liječnika i svatko bi se trebao odazvati pozivu, dodaje njena sugrađanka.

Na pregledu se, među ostalim, mjeri tlak, pregledavaju pluća, srce te se obavljaju laboratorijske pretrage.

- Preventivni pregledi su jako važni zbog toga što je njihova svrha da se bolest otkrije u samom početku i da otkrijemo rizične čimbenike koje onda možemo liječiti, kazao je dr. Mario Ćurković, specijalist obiteljske medicine iz Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. 

To bi trebao biti poticaj i za više od 170 tisuća ljudi koji su stariji od 40 godina, a nisu bili kod liječnika posljednje dvije godine. Preventivnim pilot-projektom u pet bi županija trebalo biti obuhvaćeno više od 1000 osoba.

- Svako ulaganje u preventivu u konačnici višestruko se vraća. Nakon nekoliko godina da u okviru pučanstva i građanstva kakvo Republika Hrvatska ima rezultat ovih preventivnih zdravstvenih pregleda bi mogao biti ušteda od 18 milijuna eura na godišnjoj razini, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Preventivni pregled traje malo više od jednog sata. U domovima zdravlja Osječko-baranjske županije dio pacijenata već je naručen.

- Preduvjet da se projekt može provoditi je spajanje domova zdravlja koje smo mi prije četiri godine uspješno napravili, kazao je župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić.

Za one koji termin žele odgoditi, postoji rješenje.

- Mi smo osigurali besplatni broj telefona u HZZO-u 0800-0011 gdje osobe molim da se jave i potvrde svoj termin a postoji i e-mail adresa preventivnihzjz.hr, naglašava Tomislav Benjak, voditelj Radne skupine za praventivne preglede HZJZ-a. 

Rezultati koji će se dobiti ovim pilot-projektom neprocjenjivi su i postavit će se kao temelj za daljnji nacionalni program. Jer kako je istaknuto, zdravlje nema cijenu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!