Stižu pozivi za sistematske preglede

10.05.2023.

17:13

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Uskoro počinju preventivni pregledi građana

Uskoro počinju preventivni pregledi građana

Foto: HTV / HRT

Na adrese tisuću hrvatskih građana starijih od 40 godina ovih će dana stići pozivi za preventivne sistematske preglede. Dio je to Pilot projekta zdravstvene prevencije Ministarstva zdravstva koji će se provesti u pet hrvatskih županija. U Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj nasumičnim odabirom na pregled će biti pozvano 200 građana koji najmanje dvije godine nisu bili kod liječnika. 

Na području Međimurske županije prvi preventivni pregledi počet će 20. ovoga mjeseca u Čakovcu, Prelogu i Kotoribi. Nakon što prime pozive, od građana se očekuje dolazak na punktove Domova zdravlja gdje će im biti izmjeren tlak, visina i težina te izvađena krv u najbližem laboratoriju.

- Pa super je to, malo kontrola. Neki ljudi zaborave da su bolesni, a poslije je već kasno kad udari van, rekao je jedan od građana. 

Zbog dolaska na preventivni pregled, pacijenti će imati pravo na slobodan dan.

- Dobro, jako dobro, ako je u pitanju kakva bolest, da se na vrijeme otkrije, složila se građanka. 

- Na punktovima će raditi više medicinske sestre. One će ih uputiti njihovim izabranim liječnicima, uzeti im termin kod njih i bit će upućeni tamo što smatramo da je najbolja varijanta jer ipak nadležni liječnik prati tog pacijenta kroz godine. Iako nije bio kod njega dvije godine, ali je bio ranije, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Čakovec dr. Vlatka Pleh

- Mislim da će se najviše otkriti hipertenzije i da će se početni dijabetesi otkriti. Isto mislim da i po pitanju debljine moramo jako naučiti raditi, znači gledati kolesterol, lipidogram. Bit će tu puno posla, kazala je dr. Renata Hranjec iz Doma zdravlja Čakovec. 

Nijedan simptom nije dobro ignorirati. Kao ni pozive na ove zdravstvene preglede. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!