Uspjeh često leži u tradiciji i vrijednostima koje prenosimo generacijama. A upravo ovih dana u domovima mnogih poštuje se još jedna tradicija - riječ je o pripremi zimnice. Iako se više ne pravi u većim količinama kao nekada u Slavoniji i Baranji, mirisi iz domaćih staklenki i dalje nemaju konkurenciju.
Tradicija pripremanja zimnice na istoku Hrvatske uobičajena je do te mjere da se sprema "iz gušta".
- Ja sam u domu, imam skoro 90 godina i ja sam pravila ajvar, malo za sebe, ali pravi je onaj s patlidžanom i pečenim paprikama. U dućanu kupujemo svaku zimnicu jer ovo je preskupo; pa pogledajte cijene samo, kažu građani.
Iako visoke cijene na tržnici suzbijaju planove o raskošnoj zimnici, ozbiljnije kupnje tek počinju.
- Taman je počelo, još ne onim intenzitetom kao ranije, ali sad ovaj vikend očekujemo početak kupovine za zimnicu, za sad se samo traži rajčica za kuhanje, priča Vladimir Vranješ, OPG Vranješ, Josipovac.
Zato oni koji sami uzgajaju povrće u plasteniku imaju pune ruke posla. Branje plodova i rezanje ovdje počinju od zore. Upravo se radi domaća ljutenica.
- Ovo su trakice koje se peku u pećnici između dvije folije u tepsiji, kad su pečene onda se slažu u bočicu i pravi se naljev od ljutih papričica i bijelog luka koji se izblenda i kuha na vodi s uljem octom i šećerom, onda se to naizmjence puni bočica, kaže Ljubica Bošnjak, OPG Bošnjak, Branjin Vrh.
Zbog vrućine zimnicu kuhaju noću
Da može biti i ljuće, potvrđuje nam gospodin Andrija koji pri spravljanju ove delicije ne može bez rukavica.
- To će biti jedan koktel alapenjo ljutine, onda kad je to sve pripremljeno stavimo malo bibera u staklenku, lovorov list. Rukavice su mi potrebne zbog toga što je ljuto, da ne bi bilo problema, zaključio je Andrija Bošnjak, OPG Bošnjak, Branjin Vrh.
Doskočili su Bošnjakovi i vrućini pa su ajvare i pekmeze kuhali noću jer smočnicu valja napuniti i tradiciju nastaviti. Planova za zimnicu je ovdje pregršt, a police kriju pravo blago raskošnih okusa po receptima iz davnine koji se prenose naraštajima.