Svoju prvu knjigu basni objavio je uoči 88. rođendana

29.03.2023.

18:27

Autor: Marina Gantar/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Basne Petra Dugeča

Basne Petra Dugeča

Foto: HTV / HRT

Uoči 88. rođendana u Domu za starije u Đakovu posjetili smo Petra Dugeča koji je unatoč godinama prije nekoliko tjedana imao promociju svoje prve knjige basni.

Galerija
Umirovljeni učitelj Petar Dugeč, Foto: HTV/HRT
Basne, Foto: HTV/HRT

Umirovljeni učitelj Petar Dugeč dane u Domu za starije tijekom pandemije kratio je pisanjem. U kasnim 80-ima pisaću mašinu zamijenio je računalom kako bi zabilježio djeliće svoje mašte.

 
- Pisanju me povuklo to jer sam se našao u sredini, ne znam što da radim i onda sam počeo pisati i tako da mi prođe vrijeme, to je više bila psihoterapija, kaže Petar Dugeč, autor basni.


Tako su nastale basne o ruži i ljiljanu, o lisici i pijetlu. 


- Svaka basna ima poruku, recimo da se ne vjeruje onima koji laskaju, da ne vjeruju onima koji se ulaguju i tako, ističe Petar.


Basne su najprije objavljene u listu đakovačkog Doma za starije osobe, a potom ih je odabrano 12 i objavljena je knjiga.


- On je lijepo uzeo ezopovski motiv i zaodjenuo u priču u kojoj priča teče, ona ima i svoju dramsku podlogu, ističe Miroslav Bauer, urednik knjige.


- Petar je sve više pisao, osim basni i priče i pjesme, tako da smo vidjeli mogućnost da to skupimo u jednu malu zbirku koja će biti za naše potrebe, kaže Irena Kindl, socijalna radnica u Domu za starije Đakovo.


Petrova kći kaže - u basnama je njegova cjeloživotna mudrost.


- Ono što je čitav život živio, kako je mene i brata odgajao, uz priče i neke poruke, koje nisu bile: moraš, hoćeš, trebaš, navodi Ivanka Mikić, kći Petra Dugeča.


Svaka basna ima pouku. A objavljene basne Petra Dugeča dokaz su da ni boravak u domu za starije, ni godine nisu prepreka za učenje i kreativnost.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!