Nevjerojatne vježbačice 60+

05.03.2023.

07:35

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Nevjerojatne vježbačice 60+

Nevjerojatne vježbačice 60+

Foto: HTV / HRT

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom, u Petrinji gotovo 6 godina sustavno se vježba medicinska, primjerena gimnastika za osobe treće životne dobi. Potres je kratko prekinuo ovu aktivnost, jer je zgrada učilišta ozbiljno oštećena, no od nedavno se vježba u balon dvorani rukometnog stadiona Petrinja, a samo za nas Osnovna škola Mate Lovraka ustupila je prostor za snimanje.

I tako smo upoznali nevjerojatnu grupu Petrinjki i vježbačica iz mjesta oko Petrinje te njihovu voditeljicu fizioterapeutkinju. Željka Lončarević u školi je radila kao spremačica. U potresu je izgubila kuću i živi, kaže, u tuđoj. Vježbanje i druženje joj pomažu.

Medicinska gimnastika namijenjena je osobama iznad 60 godina, iako gledajući ih kako vježbaju, ne možemo baš otkriti koliko godina imaju. Ana Kovačević, fizioterapeutkinja koja vodi trening, formira ih prema potrebama ovih žena. Sada rade malo više od 5 mjeseci i čini se da se dobro slažu.

Nevjerojatne vježbačice 60+

Nevjerojatne vježbačice 60+

Foto: HTV / HRT

Katica Kušan radila je u dječjem selu i taj joj je posao bio zanimljiv te nimalo težak. No nakon nekog vremena te su je sudbine počele sve više pogađati pa je odlučila otići u mirovinu. I prije je vježbala, a sada kada su dobili, kako kaže, odličnu voditeljicu Anu, još je bolje. Pokušava i druge žene motivirati svojim primjerom.

Žene često prati potpuno krivo mišljenje kada je riječ o godinama. Što raditi nakon 40., pedesete ili strašne 60., a dalje nećemo ni nabrajati. Ove aktivnosti dobre su za sve, kaže Ana. Vježbe se prilagode i svi sve mogu.

Volje ne nedostaje. Iako su na snimanju veoma ozbiljne, čim se ugasi kamera počinje smijeh i zafrkavanje. Primjerice, Dušanka Žitković profesorica je u mirovini. 33 godine rada u 3 smjene s mnogo djece. Volim se družiti, kaže Dušanka, ne volim samoću i zato vježbam.

I zato, kada pitate Anu je li kasno početi vježbati, odlučno kaže: Nikad nije kasno! Potvrdu njezinih riječi našli smo u razgovoru s Katicom Jelačom. U Petrinji vježba 2 godine, ali zapravo vježba oduvijek. Sada je, smatra, u starosnoj dobi kad treba održati dobru formu.

A Ana uvijek ima vremena za dodatna objašnjenja i pokazivanje vježbi. Gospođa Višnja je malo kasnila, no Ana je strpljivo ponovila neke vježbe s njom. Gospođa Višnja, inače, od samih početka sudjeluje u petrinjskim vježbanjima pa nas je zanimalo vidi li se napredak i znanje u ovom slučaju.

Kada gledate ovu skupinu žena, postane vam jasno da je sve moguće ako imate dobru volju i motivirajuću voditeljicu. Anine vježbe pogledajte u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u rubrici Minuta za vas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!