Škola hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice

10:46 / 21.03.2022.

Autor: Marija Milas/IMS/HRT

Škola hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice

Škola hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice

Foto: HRT / HRT

Hrvatski i ukrajinski jezik imaju mnogo sličnosti. Tako kažu Ukrajinci kojima je samoborski Crveni križ organizirao školu hrvatskog jezika. Inicijativu je pokrenula profesorica hrvatskog.  

Svetlana je u Hrvatsku došla prije dva tjedna. Zajedno sa svojim sunarodnjacima u samoborskom Crvenom križu uči hrvatski jezik.

- U početku mi je bilo teško, a sad nakon 2 tjedna primijetila sam sličnosti s ukrajinskim i ruskim jezikom i mislim da razumijem nekih 40 posto – kaže.

Hrvatski će savladavati petkom navečer. U tome će im pomoći profesorica hrvatskog, koja kaže, najvažnije je naučiti latinicu.

- Kad se kreće od početka, uvijek se kreće od slova, glasova, nekih osnovnih fraza pozdrava i slično. To je ono što će im odmah u početku zatrebati, što mogu odmah i prepoznati u svakodnevnoj komunikaciji – smatra Krunoslava Paripović, profesorica hrvatskog jezika i povijesti.

Samoborski Crveni križ skrbi se o 44 ukrajinska državljana koja su smještena na području Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik.

- Vodimo evidenciju svih raseljenih osoba koje dođu iz Ukrajine na naše područje da ih evidentiramo za potrebe službe traženja. Također nudimo humanitarnu pomoć u obliku prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština – ističe Marijana Radek, koordinatorica socijalnog uključivanja, Crveni križ.

I dok jedni uče hrvatski, s druge strane zgrade Dalibor Brinić iz mjesnog odbora Rakitje i prijatelji unose prikupljenu humanitarnu pomoć.

- Mi smo u nekom razgovoru rekli da bi htjeli nešto napraviti, pomoći tim ljudima koji su daleko od kuće i teško im je. Odlučili smo, kontaktirali smo Crveni križ, oni su dali popis stvari koje trebaju i to je to – kaže Dalibor.

Prikupljenu pomoć sortiraju u vrećice i dodjeljuju izbjeglicama. Tko želi, također može pomoći donacijama, a detalje pogledajte na internetskim stranicama hck.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!