Obuljen Koržinek: Nema dokaza da su se u zagrebačkom HNK kršile mjere

19.01.2021.

17:46

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je u utorak sa saborskog aktualnog prijepodneva kako nema nikakvih dokaza da su se u zagrebačkom HNK-u kršile epidemiološke mjere zaštite od koronavirusa.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je u utorak sa saborskog aktualnog prijepodneva kako nema nikakvih dokaza da su se u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) kršile epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

- HNK Zagreb: Burna sjednica Kazališnog vijeća
- HNK Zagreb: ministrica o optužbama na račun intendantice
- Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa?
- HNK-a Zagreb odbacuje optužbe za zanemarivanje zdravlja djelatnika

- Nikakvog dokaza nema da su se kršile mjere, upravo suprotno, tri inspekcije koje su bile u HNK to su utvrdile, odgovorila je ministrica Obuljen Koržinek Zlatku Hasanbegoviću koji je izjavio kako je višegodišnja agonija HNK, u kojoj glavnu ulogu ima ministričina miljenica, intendantica Dubravka Vrgoč kulminirala neprovođenjem epidemioloških mjera.

Hasanbegović je rekao da je po tvrdnjama sindikalnih predstavnika Vrgoč prekršila važeće propise te izbjegla zaštiti svoje djelatnike te je naveo da su sindikalni povjerenici zatražili njenu smjenu i zbog suptilnog zastrašivanja zaposlenika.

- Kada ćete, sukladno zakonu i statutu, Vladi uputiti zahtjev za njeno razrješenje s mjesta intendantice HNK u Zagrebu, upitao je Hasanbegović.

Ministrica mu je odgovorila da je u zadnja dva mjeseca prikupila sve dostupne podatke, no budući da je podignuta kaznena prijava prepustit će DORH-u da procijeni je li bilo kršenja zakona ili ne.

- Razgovarala sam s upravom kazališta, predstavnicima sindikata, umjetnicima koji imaju potpuno drugačije mišljenje, nema nikakvog dokaza da su se kršile mjere, upravo suprotno, rekla je Obuljen Koržinek navodeći da je jučer u razgovoru s predstavnicima radničkog vijeća upozorila da je jedan broj umjetnika, mimo odluke uprave, nastupao izvan kazališta.

Navela je i rezultate HNK u prošloj godini: više od 6 milijuna kuna prihoda, preko 400 izvedbi, brojne koprodukcije…

- Sve dok publika dolazi u kazalište, dok su umjetnici zadovoljni, neće se steći uvjeti da preispitujem je li netko uspješno ili neuspješno radi, nikad to neću raditi na temelju paušalnih procjena, kazala je.

Predstavnici Radničkog vijeća HNK-a te Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi na prekjučerašnjem su sastanku s ministricom kulture iznijeli, pak, svoje argumente o zatraženoj ostavci, a evo kako je jučer ministričinu izjavu da ne vidi razloge za taj potez komentirao Ivica Trubić, predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi:

- Uz sve hvalospjeve koji se odnose na financijske i teatarske uspjehe postavio bih u osnovi pitanje tko je ta većina umjetnika koja podržava taj program, koji su zadovoljni tim radom ako je 70 posto potpisnika izrazilo nepovjerenje upravi, poručio je Trubić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!