18:52 / 12.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Odgađaju se kulturni skupovi s više od 100 ljudi

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo kulture je odlučilo da se do daljnjega odgađaju svi kulturni skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Otkazana i tiskovna konferencija Nagrade 'Marin Držić'.
Ministarstvo kulture je odlučilo da se do daljnjega odgađaju svi kulturni skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.

Pomno prateći razvoj situacije na nacionalnoj i europskoj razini vezano uz epidemiju bolesti COVID-19, koronavirus, te posljedice i utjecaj na cijeli sektor.

Ministarstvo kulture preporuča svim umjetnicima i kulturnim djelatnicima da prate i provode mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, priopćeno je  iz Ministarstva. 

Danas je usvojena mjera da se do daljnjega odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi, koja će u području kulture utjecati na organizaciju kulturnih događanja.

Kako bi se pomoglo smanjenju rizika širenja bolesti i jačanja nadzora, Ministarstvo kulture upućuje ravnatelje ustanova i organizatore kulturnih događanja da slijede mjere Stožera civilne zaštite RH, vezane uz odgodu ili ograničavanje kulturnih događanja,  ističe se u priopćenju.
Koronavirus: zatvorena pulska Arena; odgađa se sve više događaja Ministarstvo kulture je, u sklopu pripreme mjera Vlade za ublažavanje posljedica epidemije, prije nekoliko dana počelo s konzultacijama s pojedinim sudionicima u području kulture i umjetnosti te s relevantnim udrugama i predstavnicima pojedinih sektora, koji će zbog otkazivanja kulturnih događanja prvi osjetiti negativne financijske efekte otkazivanja.

Zbog ograničavanja putovanja očekuje se odgađanje ili otkazivanje programa financiranih sredstvima međunarodne kulturne suradnje. Stoga će Ministarstvo kulture idućih dana izdati upute vezane uz realizaciju financijskih sredstava već odobrenih za programe, koji se zbog posljedica novonastale situacije neće moći realizirati te se moraju odgoditi ili otkazati.

Sukladno preporukama Stožera civilne zaštite RH za preventivno djelovanje i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa, Ministarstvo kulture preporučuje mjere vezane uz odgodu ili ograničavanje kulturnih događanja.

- Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kulturnim događanjima u kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Svi organizatori okupljanja na kulturnim događajima ispod 100 ljudi dužni su osigurati najviše higijenske standarde. Organizatori trebaju dati uputu svim sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koji uključuje rukovanje i da izbjegavaju bliži socijalni kontakt. Organizatori trebaju dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 C) da ne dolaze na kulturni događaj. Također, organizatori trebaju prije početka kulturnog događaja dobiti suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane uvjete, preporuke su Ministarstva kulture.

Podsjećaju da sve navedene mjere proizlaze iz mjera Stožera civile zaštite RH, i da Stožer kontinuirano prati daljnji razvoj situacije vezano za koronavirus te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Ministarstvo kulture otkazalo tiskovnu konferenciju Nagrade Martin Držić

Ministarstvo kulture otkazalo je za danas  najavljenu tiskovnu konferenciju, a o dobitnicima Nagrade za dramsko djelo Marin Držić izvijestit će priopćenjem, izvijestili su u četvrtak navečer iz Ministarstva.

- Obavještavamo kako je konferencija za medije koja se trebala održati u petak, 13. ožujka u povodu objave dobitnika Nagrade za dramsko djelo Marin Držić otkazana. Ministarstvo kulture će tijekom sutrašnjeg dana uputiti priopćenje s imenima dobitnika Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu, izvijestili su večeras iz Ministarstva.
Rijeka 2020: odgođeni svi programi EPK-a   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!