Hrvatska i regija opraštaju se od Balaševića: "Ovo je kraj jedne ere"

19.02.2021.

23:46

Autor: Tamara Marković/T.V./Dnevnik/HRT

Kolege se opraštaju od Đorđa Balaševića

Kolege se opraštaju od Đorđa Balaševića

Foto: - / HRT/Pixell

Legendarni novosadski kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini od posljedica upale pluća. Od Panonskog Mornara na društvenim se mrežama opraštaju poštovatelji njegove glazbe, odaju mu počast citirajući stihove njegovih pjesama.


Plače Novi Sad, plače njegova Vojvodina. Članicama benda Frajle koje mnogi zovu i ženskim Balaševićkama bio je idol i inspiracija.

Ovo je kraj jedne ere. Odrasle smo uz tebe i tvoje pjesme i koncerte. Ostavio si nam za jednoga života više nego što bi itko za sto života. Novi Sad noćas je najtužniji grad! Počivaj u miru, dragi Đole.

Frajle

Prvi singl "U razdjeljak te ljubim" snimio je sa grupom Žetva 1977. Svoje prvo festivalsko zlato odnio je u Splitu s pjesmom "Panonski mornar". Nakon pjevanja u sastavu "Rani Mraz", 80-ih godina kreće njegova solo karijera koja je trajala četiri desetljeća.

- Arsen i Đorđe su bili po toj autorskoj liniji vrlo povezani, a najljepše trenutke smo proveli kada je Đorđe bio ovdje u vojsci u Zagrebu. Onda bi po cijele dane pisali, smijali se, zafrkavali se, imali su taj sarkastični humor, prisjeća se Gabi Novak.

Izdao je 12 samostalnih studijskih albuma i 7 kompilacija najvećih hitova. Njegovi iskreni tekstovi s kojima su se mnogi mogli poistovijetiti, obilježili su živote diljem bivše Jugoslavije.

- Poznajem njegov rad od samih početaka, vrlo brzo je Đorđe dozrio do ozbiljnog artista i kada malo pogledam prodaju karata, mislim da je Balašević bio najjači među svima nama definitivno. To je bio čovjek kojem reklama nije bila potrebna, kaže Masimo Savić.

U svojoj karijeri Đorđe Balašević nije bio samo kantautor, već i scenarist, glumac, pisac, kolumnist.

- Jako sam zatečena odlaskom Đorđa Balaševića. On je bio veliki umjetnik, poznavala sma ga osobno, tim je više tuga prisrutna. Opraštamo se čini mi se u zadnje vrijeme s velikanima i to mi je jako teško, kaže Jasna Zlokić.

Uz Priču o Vasi Ladačkom, Ringišpil, Slovensku, Djevojku sa čardaš nogama, odrasle su generacije kojima je Đole bio poput oca.

- Obično kad veliki umru, kažu "jedan od najboljih". Ja mislim da je umro najbolji, pogotovo na toj svojoj planeti na kojoj je djelovao. Izuzetno me potreslo, izuzetno me pogodilo, bio sam istinski ljubitelj njegove glazbe, ističe Petar Grašo.

U jednoj ruci mikrofon, a druga ruka u džepu. Punio je dvorane, a publiku je znao i preko 4 sata zabavljati pjesmama i anegodatama.

- Ulaznice su nestajale za koncerte Đorđa Balaševića onim čudom kojim su nastajali njegovi stihovi. On je bio čarobnjak stiha, veliki prijatelj riječi, pravi mađioničar, ističe Dražen Sirišćević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Za svoj rad Balašević je dobio brojne nagrade, a imenovan je i UNESCO-vim ambasadorom dobre volje.

Tuguju za njim danas Hrvatska i cijela regija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!