Osmi Brač Film Festival od 10. do 13. kolovoza

01.08.2022.

11:05

Autor: T.D./HRT/Hina

Brač film festival

Brač film festival

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Međunarodni festival igranog filma za debitante i mlade filmaše iz Europe i mediteranskih zemalja, 8. Brač film Festival, održat će se od 10. do 13. kolovoza a donosi žanrovski raznolik program koji uključuje i animirane te dječje filmove, akcijske komedije pa i jednu sportsku dramu.Nakon dvije godine pandemije, Brač Film Festival vraća se bez epidemioloških ograničenja, s punim kapacitetom kina, pregršt filmskih gostiju te neizostavnim zabavnim programom, priopćili su organizatori.

Osmu godinu za redom, festival supetarskoj publici donosi najrecentnije naslove iz domaće kinematografije, pružajući domaćim autorima platformu za prikazivanje njihovih debitantskih dugometražnih ostvarenja. Filmski program podijeljen je u tri kategorije koje će se prikazati na dvije lokacije, a ove je godine sadržajno pomaknut od prethodnih izdanja te donosi žanrovsku raznolikost, od animiranih filmova, dječjih, akcijske komedije do sportske drame.

Iz glavnog programa, koji se održava u Ljetnom kinu u 21,30 sati, organizatori izdvajaju film "Divljaci", žanrovsku komediju redatelja Darija Lonjaka koja će i otvoriti ovogodišnje festivalsko izdanje. U programu su i "Strahinja Banović" redatelja Stefana Arsenijevića koji je zbog velikog interesa na FEST- bio prikazan čak dvaput, te "Zbornica" Sonje Tarokić koju su kritičari proglasili "definitivno jednim od najboljih hrvatskih filmova u posljednje vrijeme".

Uoči projekcije dugometražnih filmskih ostvarenja, bit će prikazan po jedan kratkometražni film. Kratkometražni program namijenjen je studentima filmskih akademija iz regije, a ove godine bračka će publika imati priliku vidjeti naslove "Pištolji i kacige", "Kriza", "Džonika" i "Sound Mixer".

Na lokaciji iz Crkve u 21 sat svaku večer slijede projekcije filmova za najmlađe. Ove godine filmovi su prilagođeni uzrastima od 6+ pa osim domaćeg ostvarenja "Ljeto kada sam naučila letjeti", program donosi i inozemne naslove proslavljene na filmskim festivalima, među kojima su "Kraljica komedije" i "Nelly Rapp: Agentica za čudovišta" te animirani film "I miševi idu u raj", kojemu će prethoditi projekcija kratkometražnog animiranog filma za djecu "Jaje" autorice Ane Despot.

Za kraj festivala bit će prikazana sportska drama "Zlatni dječak" redatelja Ognjena Jankovića.

Na festivalu će biti prisutni i redatelji svih dugometražnih i kratkometražnih filmova s kojima će biti moguće druženje nakon projekcija unutar ljetnog kina ili na after partijima u Acapulco Baru, prvu i zadnju večer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!