11:58 / 08.04.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

Otvoren 13. Festival tolerancije

-

-

Foto: - / -

U idućih tjedan dana publika će moći pogledati više od 70 filmova u Kinu Studentskoga centra, ITD-u, Kinoteci te kinu Tuškanac. Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.
U idućih tjedan dana publika će moći pogledati više od 70 filmova u Kinu Studentskoga centra, ITD-u, Kinoteci te kinu Tuškanac. Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

Umjesto u Kinu Europa koje je, iz sada već poznatih razloga, zatvorilo svoja vrata za mnoge događaje, 13. Festival tolerancije otvoren je na novoj lokaciji - u Kinu Studentskog centra.

Zbog toga su organizatori Festivala tolerancije imali burne dane uoči otvorenja. Nakon naglog otkazivanja svečanog otvorenja i programa koji su bili predviđeni za kino Europa, pronađene su nove lokacije i svi predviđeni filmovi bit će prikazani pred publikom.

- 24 sata su nam bila ostavljena do otvaranja festivala, bile su dvije opcije, ili otkazati ili napraviti sve da se sve program održi, kaže direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.

- Nismo velik tim, ali imali smo dobru ekipu. Samo smo krenuli i bacili se od jedne stvari do druge, i eto uspjeli smo, dodaje producent Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec.

U punom kinu Studentskog centra festival je otvorio poljski film 'Vukodlak': Riječ je o urbanoj legendi kraja u Poljskoj gdje sam odrastao. Priča je to o skupini djece tek oslobođene iz koncentracijskog logora, koju u napuštenom zdanju u šumi očekuju nove strahote – vukodlaci, kaže redatelj Adrian Panek.

Među filmovima su i dva u kojima glume hrvatski glumci. Danski film 'Svrdlo' u kojemu glumi Krešimir Mikić i slovenski film 'Izbrisana' u kojem je Judita Franković.

- Mislim da je važno da ćemo na ovom festivalu imati priliku vidjet film o tome kako ljudi preko noći prestanu postojati, napominje Judita Franković.
Koliko je današnje hrvatsko društvo tolerantno? Uz igrane i dokumentarne filmove, na festivalu će biti brojna predavanja i okrugli stolovi s temom holokausta, predstavljanja knjiga i koncerti.

- Sve što može doprinijeti da bude više tolerancije, da je bolje razumijemo i da je sami prakticiramo je nešto što treba podržati u svakom slučaju, komentira redatelj Nenad Puhovski.

13. Festival tolerancije - Festival židovskog filma sljedećih će se tjedan dana održavati u kinu Studentski centar, ITD-u, Kinoteci i kinu Tuškanac. Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!