Otvoren 56. Festival kazališta lutaka

16.09.2023.

00:24

Autor: S.M./HRT/Hina

Južnokorejski umjetnik Yong Shin otvorio je u Kulturnom centru Travno ovogodišnje izdanje Međunarodnog Festivala kazališta lutaka (PIF) predstavom "Sam", koja kroz teatar sjena i mjehurića priča o potrazi za nadom na Zemlji.

- Lutke progovaraju o mnogim temama, lakim pa i nešto težim, ozbiljnim temama, a predstave će se baviti i ratom, svladavanjem rata i raznih poteškoća te vršnjačkim nasiljem, u uvodnom je govoru na svečanom otvorenju Festivala rekla urednica službenog programa Festivala Livija Kroflin i napomenula kako se uz sve spomenute teme na rasporedu nalaze i predstave za one najmlađe.

Na otvorenju PIF-a publici se obratila i predsjednica svjetske organizacije i lutkarske udruge UNIMA Karen Smith te istaknula veliku količinu znanja koje joj je lutkarska umjetnost prenijela u području mitologije, bajki, usmenih predaja, povijesti, literature i glazbe. Dodala je da je lutkarstvo prisutno po cijelom svijetu i pokriva sve ono što mi ljudi radimo, stvaramo i o čemu razmišljamo.

Međunarodni Festival kazališta lutaka

Međunarodni Festival kazališta lutaka

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Bubble Dragon, što je ime pod kojim nastupa Yong Shin, prvi je profesionalni umjetnik koji se služi medijem mjehurića od sapunice u Južnoj Koreji te se njime koristi posljednjih 20 godina, tražeći svoj jezik i teksturu svojih radova, a u svojoj je karijeri spojio lutkarstvo i mjehuriće, počevši s predstavom "Bangwooliejevo uspavano putovanje" iz 2012. godine.

Nakon izbijanja pandemije bolesti COVID-19, Bubble Dragon je počeo kombinirati teatar sjena s mjehurićima od sapunice kako bi ljudima uznemirenima zbog pandemije poslao poruke nade. U međuvremenu je otkrio da boje mjehurića u interakciji sa svjetlom i sjenom nalikuju na planet Zemlju.

Svoj je rad zatim usmjerio na ekološka pitanja i stvorio novu predstavu pod nazivom Sam kroz koju godine 2025. Sam kreće prema Zemlji tražeći novu nadu za planet koji mu je podario lijepe uspomene.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su i Ivica Poljičak, državni tajnik i izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, pročelnica gradskog ureda za kulturu i društvo Emina Višnić, veleposlanica Republike Bugarske u Repulici Hrvatskoj Iva Kruleva, predstavnica veleposlanstva Izraela u Republici Hrvatskoj Iva Stipanov te predstavnica veleposlanstva Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Weronika Staniec-Porczyk.

Poljičak je u sklopu svečanog otvorenja ovogodišnjeg PIF-a kazao kako je Festival uvijek mogao računati na potporu Ministarstva kulture i medija koje cijeni rad dugogodišnje organizacije Festivala i kako će na financijsku potporu Ministarstva moći računati i ubuduće.

Međunarodni Festival kazališta lutaka

Međunarodni Festival kazališta lutaka

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Tijekom sedam službenih dana intenzivnog programa Festivala gostovat će četrnaest kazališta i kazališnih skupina iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Italije, Izraela, Južne Koreje, Poljske, Slovenije, Srbije i Španjolske.

Predstave će pratiti stručni žiri kojeg čini predsjednica UNIMA International Karen Smith iz Australije, Edvard Majaron iz Slovenije, Hrvoje Seršić iz Hrvatske, te tročlani dječji žiri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!