Ovogodišnje Vinkovačke jeseni posvećene dukatima

17.01.2023.

14:42

Autor: I.B./Hina

Svečani mimohod 46. Vinkovačkih jeseni

Svečani mimohod 46. Vinkovačkih jeseni

Foto: Goran Ferbezar / Pixsell

Vinkovačke jeseni održat će se 58. put od 8. do 17. rujna, a bit će posvećene dukatima pa će njihovo svečano otvorenje nositi naziv "Dva sjajna dukata", najavljeno na prvoj sjednici Organizacijskog odbora te manifestacije hrvatske tradicijske kulture i baštine.

Vjerujemo da ćemo ponovno biti odlični i zanimljivi domaćini. Opet postajemo središte tradicijske kulture i centar svijeta pa, uz sve probleme koji su nas zadesili prošle godine, mislim da smo uspjeli i došli do brojke posjetitelja koju smo željeli, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora 58. vinkovačkih jeseni.

Prema riječima autora svečanog otvorenja 58. vinkovačkih jeseni Marka Sabljakovića, svečano otvorenje najveće manifestacije hrvatske tradicijske kulture i baštine s nazivom 'Dva sjaja dukata' kroz niz scenskih slika u svojoj izvornosti običaja, pjesme, kola i pripovijedanja 'po šokački' prikazat će sadržajnu cjelinu priče o dukatima i njihovoj nezaobilaznoj životnoj važnosti u mnoštvu prigoda i običaja.

- Dukati su budili emocije u prigodama darivanja, njihova uloga nakita bivala je precizno naglašena u posebnim životnim i običajnim prilikama, vrlo pažljivo su čuvani i skrivani, ali i otuđivani, rekao je Sabljaković, dodajući kako su dukati ukrašavali glave djevojaka, nosili se u nekoliko nizova oko vrata, u obliku naušnica ili prstenja, simbolično su ukrašavali muške kape, a poseban je bio način njihova uvezivanja i nošenja.

Tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković rekao je kako će Županijska smotra folklora od 8. do 13. rujna okupiti više od 50 folklornih skupina s područja županije i da će otprilike isto toliko dječjih skupina nastupiti na Dječjim vinkovačkim jesenima, a svečno otvorenje 58. vinkovačkih jeseni održat će se 14. rujna.

Državna smotra hrvatskog izvornog folklora održat će se 16. i 17. rujna, a najsvečaniji dio - Svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača održat će se 17. rujna uz sudjelovanje više od 70 folklornih skupina, 25 konjskih zaprega i 50 jahača.

Direktorica "Novosti" Marija Gerovac istaknula je da je tradicija okosnica Vinkovačkih jeseni, ali one, dodala je, bez zabavnog dijela, kako se pokazalo u posljednjih nekoliko godina, ne bi bile ono što jesu.

- Ne bismo imali toliko posjetitelja koliko imamo. Fokus ponovno stavljamo na Slavonski sokak kao mjesto okupljanja naših izvornih tradicijskih obrtnika, u zabavnom dijelu ističemo koncerte, osobito tamburašku glazbu kojoj smo se okrenuli posljednjih godina jer to je ono što nosi Vinkovačke jeseni, rekla je Gerovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!