Svečano otvorene 57. Vinkovačke jeseni

16.09.2022.

Zadnja izmjena 21:10

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Scenografija je odvezena u školsku dvoranu

Scenografija je odvezena u školsku dvoranu

Foto: Dnevnik / HRT

Glazbeno-scenskom priredbom "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!", u Vinkovcima su u petak svečano otvorene 57. Vinkovačke jeseni, najveća europska manifestacija tradicijske kulture uz poruku da Hrvatska obiluje iznimnim bogatstvom tradicijske kulture i običaja koju treba sačuvati za buduće naraštaje.

Svečanost otvorenja, koja se inače tradicionalno održava na otvorenom, obično na Trgu bana Josipa Šokčevića, zbog kiše je izvanredno održana u sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Gustava Matoša, kamo je odvezena scenografija s pozornice, kako je u HTV-ovom središnjem Dnevniku javio Marin Ćurić:

Na svečanom otvorenju bili su brojni uzvanici, među kojima izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, ministar obrane Mario Banožić, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Bojana Krišto, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, pomoćni biskup đakovački i osječki mons. Ivan Ćurić, brojni saborski zastupnici i drugi uglednici.


Pozdravljajući nazočne vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić rekao je kako čuvajući zemlju čuvamo i vlastite korijene.


- Vinkovci već 57 godina čuvaju tradicijsku kulturu i trude se biti prijestolnicom tradicijske kulture u Hrvatskoj, a Vinkovačke jeseni nam u tome obilno pomažu, istaknuo je Bosančić rekavši kako je zajedništvo najbolji opis Vinkovačkih jeseni koje spajaju domicilnu i iseljenu Hrvatsku.


Program otvorenja, čiji je scenarist i redatelj Marko Sabljaković, tematski je bio posvećen životnom putu dječaka Stjepana Jurića, rođenog koncem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji, a koji se nakon školovanja u Beču vratio u rodnu Slavoniju zagovarajući da Slavonac mora ostati brinuti o svojoj zemlji, a ne napuštati je i iseljavati u druge krajeve.


Likove koji su se pojavljivali, utjelovilo je 18 dramskih glumaca, a u programu su nastupili i tamburaški sastavi i solisti te članovi kulturno-umjetničkih društva iz Vinkovaca, Županje, Osijeka, Nuštra, Bošnjaka i Starih Mikanovaca.


57. Vinkovačke jeseni održavaju se od 9. do 18. rujna pod geslom "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!". Uz folklor, dio manifestacije je i bogat kulturni, zabavni i sportski program koji će u grad na Bosutu, po procjeni organizatora, ove godine privući više od 100.000 posjetitelja.


Središnja i najspektakularnija priredba, Svečani mimohod sudionika i revije konjskih zaprega Vinkovačkih jeseni na programu je posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, kada će Vinkovcima uz pjesmu i ples krajeva iz koji dolaze proći članovi više od 60 folklornih društava iz Hrvatske, BiH i Srbije, koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!