Počeli Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević" u Orašju

29.08.2021.

12:42

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/Hina/V.M./HRT

Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević"

Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević"

Foto: Dnevnik / HRT

Bosanska posavina sinoć je postala centar kulture - u Orašju su počeli 26. dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević". Prije svečanog otvorenja položeni su vijenci na grob tvorca i idejnog začetnika - legendarnoga hrvatskoga glumca. 

Nakon polaganja vijenaca, u sportskoj dvorani u Orašju glumci Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i Orašja odigrali su skraćenu i adaptiranu verziju predstave 'Hamleta u selu Mrduša Donja', prilagođenu aktualnom vremenu i prostoru Orašja.


Na sinoćnjem otvorenju je bila i ekipa našeg Dnevnika:

- Zaista mi je drago da je i festival nazvan njegovim imenom nakon njegove prerane smrti i da se zapravo i dalje razvija i kolege dolaze, nastavlja se ta tradicija koju je on započeo i da mi, koji stvaramo hrvatske filmove, i ovdje u bosanskoj posavini imamo sve više publike, izjavila je hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića otvorila festival.


Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, podsjetio je, pak, da su ti filmski susreti počeli još u ratnim vremenima, prije 26 godina:


- To je najbolji način spajanja hrvatskog naroda s obje strane granice, poručio je Milas.


Festival okuplja renomirana imena hrvatskog glumišta. Nagrada "Ivo Gregurević" - za izniman doprinos hrvatskoj kinematografiji - otišla je u ruke Zrinke Cvitešić i Gorana Grgića.


- Ova nagrada možda nama koji još uvijek radimo i trajemo je neki poticaj da pokušamo biti bolji, da pokušamo dostići ono zbog čega je Ivo Gregurević danas nagrada, rekao je Grgić.


Zrinka Cvitešić je ustvrdila da su je "Ivo i takav festival razmazili".


- Misliš da je svugdje tako, ali osim kod Mlikija nisam to srela nigdje, niti takve ljude, gostoprimstvo, niti se nigdje pjeva- koliko je divno, toliko je teško jer toga više nema. Ne kod nas - u svijetu, rekla je Cvitešić.


Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ocijenila je kako manifestacija u Orašju predstavlja doprinos jačanju kulturnih veza te očuvanju kulturnog i hrvatskog identiteta u BiH.


Pokrovitelji su Filmskog festivala u Orašju hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.


Publika će u vrhunskim filmovima hrvatske produkcije uživati do 4. rujna.

Galerija
Zrinka Cvitešić, Foto: Dnevnik/HRT
Goran Grgić, Foto: Dnevnik/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!