Pokraj Paga otkrili dva nova nalazišta antičkih amfora

19.08.2022.

14:39

Autor: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Novo nalazište amfora

Novo nalazište amfora

Foto: V. Dorušić / Ronilački centar Foka

Ronioci Ronilačkog centra Foka iz Šimuna pronašli su ovih dana zanimljive arheološke nalaze u moru ispred Paga.

Riječ je zapravo o dva nalazišta - jednom pokraj otočića Škrda, a drugom kod susjednog Mauna.


Sve se dogodilo u razmaku od samo četiri dana.


- Zanimljivo je da su u dvije različite županije, iako blizu Paga otočići Škrda i Maun odvojeni su samo jednim malim kanalom. Na Škrdi smo pronašli na malo većoj dubini nalaze amfora, a na otoku Maunu smo pronašli grčko-italske amfore na jako maloj dubini. Zapravo smo se jako začudili da su se ondje pojavile, kaže Vedran Dorušić iz Centra Foka.


Dodaje kako je prvi nalaz kod Škrde najvjerojatnije iz 2. stoljeća poslije Krista, dok je onaj kod Mauna stariji i najvjerojatnije je iz 2. ili 3. st. pr. Kr.


Iako nije riječ o velikom broju amfora, kao što je bio slučaj sa senzacionalnim nalazištem Letavica, i ovi artefakti itekako će biti dragocjeni podvodnim arheolozima.


- Naime zadnjih dvije-tri godine nam samo "iskaču" nalazi i to je jedno malo područje gdje sad već imamo svake godine barem dva nalaza, ističe Dorušić.


Također, navodi kako su o svemu obavijestili mjedoravne i poslali im fotografije obaju nalazišta. - Sad bi to trebalo istražiti, jer je znanstveno bitno. Nikada to neće biti turistički zanimljivo kao neki drugi lokaliteti, ali znanstveno će sigurno dati neke nove podatke o trgovini u tom prostoru i razdoblju. Zanimljivo je jer je jako različito, a jako blizu i ostalim nalazištima koje smo ranije našli, tako da će sigurno upotpuniti priču, zaključuje Dorušić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!