Posljednji Meštrovićev student za HRT: Nitko ne želi ukloniti Indijance

27.03.2021.

21:35

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/B.A./HRT

John David Mooney

John David Mooney

Foto: Dnevnik / HRT

Postavljeni prije 93 godine na ulazu u Grant park u Chicagu, Indijanci Ivana Meštrovića postali su prepoznatljivi znakovi grada. No otkako su uvršteni na popis spornih djela, budućnost im je neizvjesna. Još nije poznato kada će grad donijeti konačnu odluku o spomenicima, ali hrvatska diplomacija u kampanji je za ostanak Meštrovića na popisu umjetničkih djela kojima se Chicago ponosi.

Meštrovićeve „Indijance" nemoguće je ne zamijetiti u vožnji Avenijom Michigan ili šetnjom dijelom koji nazivaju dvorištem Chicaga. Godinama su na popisu umjetničkih djela kojima se ponosi grad s više od 500 skulptura na javnim površinama. U Chicagu živi i posljednji student slavnog kipara, David Mooney. Učenik je odabrao drukčiji umjetnički izričaj, ali fascinacija slavnim učiteljem i danas je prisutna.


- Transformirajući prostore i dalje sam radio ono što je Meštrović postavio kao primjer, kako je bio u stanju transformirati urbani krajolik, pastoralni krajolik, rekao je John David Mooney za HRT.


Mooney pozorno prati raspravu o sudbini „Kopljanika" i „ Strijelca" koji su, kaže, nedavno dotjerani.


- Nitko ih ne želi ukloniti. Nitko ne želi ukloniti Ivana Meštrovića. Nitko to ne može napraviti, kaže.


U kampanji za ostanak Meštrovićeva djela u Chicagu hrvatska je diplomacija pronašla brojne sugovornike, ali i saveznike.


- Posebno, što je značajno, od predstavnika velike zajednice američkih Indijanaca u Chicagu imamo izraze potpore, oni ne nalaze nikakve zamjerke u Meštroviću kao umjetniku i njegovim konkretnim spomenicima. Štoviše, smatraju da američke Indijance predstavljaju na izuzetno dostojanstven i prikladan, skladan način, kaže Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u.


Indijanci su utkani u Chicago, kaže gradski vijećnik Patrick Thompson.


- Oni simboliziraju poštovanje za američke starosjedioce. Mislim da nema onoga u Chicagu, ili u Sjedinjenim Državama, posebno među američkim Hrvatima, tko misli da ova umjetnička djela pokazuju bilo što osim poštovanja za američke Indijance i njihovu kulturu, kaže Thompson.


Javnost u Chicagu podupire raspravu o spornim spomenicima, no tonovi se smiruju. Gradski vijećnici, pak, žele da debata bude više transparentan i da se i njihovi glasovi čuju u donošenju konačne odluke.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!