Spomenik Indijancima Ivana Meštrovića u Chicagu na "crnoj listi"

27.03.2021.

15:53

Autor: Branka Slavica/Agenda/HRT/D.D.

Meštrovićev spomenik Indijancima na "crnoj listi"

Meštrovićev spomenik Indijancima na "crnoj listi"

Foto: Agenda / HRT

Djelo velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića na listi je spomenika koji su u sadašnjoj američkoj društvenoj klimi došli na udar nove političke korektnosti. Hoće li preživjeti Spomenik Indijancima u Chicagu? Izvještava dopisnica iz SAD-a, Branka Slavica.

Najveći hrvatski kipar Ivan Meštrović, točnije njegovo djelo izloženo u Chicagu, našlo se na udaru svojevrsne povijesne revizije, odnosno novog pristupa američkoj povijesti, u svjetlu turbulentnih društvenih događaja u SAD-u posljednjih godina.

Meštrovićev spomenik Indijancima postao je dvojben jer "romantizirano i nepotpuno prikazuje američke Indijance". U gradu je ukupno četrdeset i jedan spomenik sporan.

O pojedinostima u procesu koji su doveli Meštrovićevog "Strijelca" i "Kopljanika" na listu spornih spoemnika za HRT-ovu emisiju Agenda izvještava novinarka Branka Slavica.

Sve je počelo prošlog ljeta nakon ubojstva Afroamerikanca Georga Floyda nakon policijskog uhićenja. U Chicagu i brojnim drugim američkim gradovima izbijaju prosvjedi zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

Prosvjednici u ljutnji pokušavaju s javnih površina ukloniti za njih sporne spomenike.

Gradonačelnica Chicaga preko noći, kažu privremeno, uklanja spomenik Christophora Columba i osniva povjerenstvo koje će se baviti time koji su spomenici sporni, a koji zaslužuju ostati na mjestima na kojima jesu.

U Grand Parku od 1928. stoje "Indijanci" Ivana Meštrovića, koji su prema brojnim sugovornicima u Chicagu, na "crnoj listi" potpuno neopravdano.

Kriteriji za sporne spomenike su promicanje bijele supremacije, netočno predstavljanje američkih Indijanaca ili prikaz povijesnih osoba koje to ne zaslužuju zbog rasizma ili njihove povezanosti s ropstvom.

Javna rasprava o spomenicima u Chicagu trajat će do kraja mjeseca, u nju se uspješno uključila i hrvatska diplomacija koja je pronašla brojne sugovornike i saveznike u svojoj ambiciji da djelo Ivana Meštrovića ostane tamo gdje stoji već gotovo stotinu godina.

Tko će donijeti konačnu odluku o spomenicima nije jasno, hoće li to biti gradonačelnica uz preporuku povjerenstva ili će u konačnoj odluci sudjelovati gradski vijećnici koji to žele.

- Meštrovićeve skulpture "Strijelac" i "Kopljanik" nalaze se na popisu 41 spomenika koji komisija za spomenike revidira. Hrvatska zajednica veoma aktivno podupire te skulpture, rekla je gradska vijećnica Samantha Nugent.

- Komisija želi čuti i mišljenje indijanske zajednica kako bi se u obzir čuo njihov glas. Komisija i predstavnici hrvatske Vlade organizirali su kampanju kako bi javnosti objasnili što skulpture znače i zašto su važne u gradu, u sklopu šireg pokreta koji objašnjava što ti spomenici znače, objasnila je.

U Chicagu i okolici živi oko 60.000 američkih Indijanaca, četvrtina spomenika koji su na "crnoj listi" na neprimjeren način prikazuju američke starosjedioce ili one koji su ih osvajali.

U komisiji koja se bavi spornim spomenicima sjede i predstavnici američkih Indijanaca, no oni ne žele medijski komentirati niti jedan spomenik ponaosob u ovoj fazi rasprave.

Hrvatska diplomacija stupila je u kontakt s predsjednicom udruge američkih Indijanaca u Chicagu, Melodi Sernom i zatražila njezino mišljenje.

Ona, kao predsjednica krovne udruge, ne vidi ništa sporno u radu Ivana Meštrovića. Kaže kako su kroz knjige i članke proučili njegov život, ali i Hrvatsku te dapače misle da "Strijelac" i "Kopljanik" na primjeren način prikazuju američke Indijance.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!