Predstavljen roman Mire Gavrana "Portret duše"

18.09.2023.

17:43

Autor: T.S./HRT/Hina

Roman hrvatskoga književnika Mire Gavrana "Portret duše", u kojem autor u različitim formama govori o životima sedam žena, predstavljen je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Prema riječima urednice knjige Hane Vunić, autor "promišljenom i neobičnom strukturom gradi čvrstu i zanimljivu fabulu romana. U njoj svjedočimo dojmljivim prekretnicama u životima njegovih ranjivih junaka dok prolazimo kroz šest desetljeća života u Hrvatskoj - od 1960. do 2020., napomenula je Vunić.

Književni kritičar Marito Mihovil Letica smatra da je riječ o kompulzivnom romanu jer je sastavljen od heterogenih dijelova različitih forma, a iskazuje se kao homogena cjelina velike kakvoće. Roman je sazdan od sedam dijelova koje autor strukturira u poglavlja nazvana lijepim ženskim imenima, rekao je Letica dodajući da je prvo poglavlje pripovijest Kariolina, drugo je pjesma Hana pa pismo Vera, filmski scenarij Marta, ratna reportaža Iva, e-mail prepiska Julijana i memoari Ena.

Naglasio je da radnja romana nije pravocrtna, nego se odmiče od nekih događaja i na njih se vraća, na mjestima je isprekidana s iznenađujućim obratima. Dodao je da se poglavlja međusobno prelijevaju jedno u drugo i radnja se isprepleće.

Na kraju svakoga poglavlja, osim posljednjega naslovljenog Ena, nalaze se epilozi koji su omogućili da se vrijeme zavrti i naizmjenice ide u prošlost i budućnost, rekao je te dodao da radnja obuhvaća događaje od prije šezdesetak godina do danas.

Ti su događaji, istaknuo je, ujedno kronika društva, previranja i promjena u njemu, vrijeme socijalističke Hrvatske u federalnoj državi, jugoslavenske tajne službe, hrvatsko proljeće, Domovinski rat i sve do današnjice, uključujući pandemiju COVID-a te zagrebački potres.

Napomenuo je i da se neki likovi pojavljuju u više poglavlja, a u svakom je nazočan Benjamin - slikar, dominantno portretist. On je žarišna točka, svojevrsno usredištenje cijeloga romana, rekao je i dodao da se kroz njegov lik sve prelama i u njemu se sve zrcali.

Ja ne znam, istaknuo je Gavran, jesam li napisao najbolji ili najlošiji od svojih jedanaest romana. Ovo je sigurno najneobičniji koji sam napisao, rekao je i istaknuo kako je u životu pročitao više od tisuću romana te da ovakav još nije.

Nadam se, napomenuo je, da je upravo zato on jamstvo neobične čitateljske avanture. Gradeći emotivni svijet svojih junaka i nehtijući sam radio i emotivnu rekapitulaciju svoga života poduzimajući literarni vremeplov i putovanje kroz Hrvatsku u proteklih šest desetljeća, rekao je Gavran.

Roman "Portret duše" (407 str.) objavila je nakladna kuća iz Zagreba, Mozaik knjiga.

Miro Gavran rođen je 1961. u Gornjoj Trnavi. Suvremeni je hrvatski romanopisac, pripovjedač, dramatičar i pisac za mlade, jedan je od najplodnijih i u međunarodnim razmjerima najzapaženijih hrvatskih književnika posljednjega desetljeća.

Temeljne odrednice Gavranova pisanja su: izbor likova iz događajne zbiljske povijesti (kulture, vjere, politike, filozofije), kronikalni stil te pokušaj rekonstruiranja djelatnosti glavnih likova s obzirom na njihove nepoznate, skrivene ili brižno tajene sudbine. Objavio je više romana, među kojima i "Poncije Pilat", "Kako smo lomili noge", "Zaboravljeni sin", "Judita" i "Krstitelj".

Miro Gavran predsjednik je Matice hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!