Preminuo kazališni redatelj Ivica Kunčević

07.07.2022.

07:44

Autor: I.Z./HRT/Hina

Hrvatski kazališni redatelj Ivica Kunčević

Hrvatski kazališni redatelj Ivica Kunčević

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Hrvatski kazališni redatelj Ivica Kunčević preminuo je jučer u Dubrovniku u 77. godini.

Kunčević je rođen u Bartolovcu 1945. godine. Diplomirao je 1969. komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu te studirao kazališnu režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu, gdje je poslije predavao kazališnu režiju.

Kao redatelj prvo je angažiran u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića (1969.-1977.) i u Dramskom kazalištu Gavella (1977.1982.) u Zagrebu, a potom do umirovljenja 2012. u zagrebačkome HNK. Bio je ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2002. do 2009. godine.

Režirao je oko stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica i prerađivao nekazališne tekstove, a na scenu je često postavljao djela Shakespearea, Čehova, Bulgakova i posebno Držića, Gundulića i Vojnovića. Značajna su mu i uprizorenja Rostandova "Cyrana de Bergeraca" i Vodopićeve "Tužne Jele".

Objavio je zbirke teatroloških eseja "Ambijentalnost na dubrovačku" i "Redateljske bilješke".

Za svoj rad Kunčević je dobio brojne značajne nagrade i priznanja. Između ostalih nagradu za životno djelo Hrvatskog društva dramskih umjetnika, nagradu Vladimir Nazor za životno djelo i nagradu Grada Dubrovnika. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Jandroković: Kunčevićeva ostvarenja ostaju trajna vrijednost kulturnog stvaralaštva

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog kazališnog redatelja u kojem ističe kako će njegova ostvarenja ostati trajna vrijednost hrvatskog kulturnog stvaralaštva.

"Gospodin Kunčević ostat će nam u sjećanju kao vrsni kazališni redatelj čiju su karijeru obilježile brojne uspješne režije hrvatskih i svjetskih klasika. Uz rad u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella i Hrvatskom narodnom kazalištu, hrvatska publika pamtit će ga i kao dugogodišnjeg ravnatelja dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Redatelj Kunčević nosi zasluge za scenska promaknuća djela dubrovačke književne baštine, a također je uprizorio i velik broj klasičnih djela svjetske književnosti te suvremenih hrvatskih pisaca", stoji u sućuti.

Gospodin Kunčević ostat će zapamćen kao izniman i svestran umjetnik čija ostvarenja ostaju trajna vrijednost hrvatskog kulturnog stvaralaštva, poručio je u sućuti predsjednik Sabora Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!