14:01 / 22.01.2020.

Autor: B.A./HRT

Preminuo Terry Jones, jedan od osnivača Monty Pythona

REUTERS/Suzanne Plunkett//File Photo

REUTERS/Suzanne Plunkett//File Photo

Foto: - / REUTERS

Terry Jones preminuo je u dobi od 77 godina, objavio je njegov agent
Terry Jones, jedan od osnivača slavne komičarske skupine Monty Python, preminuo je u dobi od 77 godina, objavio je njegov agent, a prenosi Guardian.Jones i njegova obitelj 2016. su otkrili da mu je prethodne godine dijagnosticirana demencija.

Jones je između ostalog režirao tri filma Monty Pythona, a radio je i na brojnim drugim projektima, uključujući televizijske dokumentarce i dječje knjige.

Jones je rođen u Colwyn Bayu u Walesu 1942. godine, a kao dijete preselio je u Englesku te je odrastao u Surreyu. Studirajući englesku književnost na Oxfordu upoznao je Michaela Palina, s kojim je nakon sveučilišta radio na nizu televizijskih emisija, uz brojne druge buduće britanske komičarske legende.

Foto: REUTERS/Paul HackettJones i Palin 1969. su godine s Johnom Cleeseom, Grahamom Chapmanom (preminuo 1989.), Ericom Idleom i Terryjem Gilliamom započeli rad na humorističnoj emisiji Leteći cirkus Montyja Pythona, koja je emitirana do 1974. godine i koja je postala jedna od najutjecajnijih emisija u povijesti BBC-ja i komedije uopće.

Bio je dvaput oženjen - od 1970. do 2012. za biokemičarku Alison Telfer, s kojom je imao dvoje djece, te od 2012. za Annu Söderström, s kojom je imao jedno dijete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!