"Quo vadis, Aida" - priča o Srebrenici nominirana za Oscara

16.03.2021.

12:02

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik 3/HTV

Insert iz filma "Quo vadis, Aida"

Insert iz filma "Quo vadis, Aida"

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Nakon "Ničije zemlje" Danisa Tanovića, koji je Oscara za najbolji film dobio prije gotovo 20 godina, Bosna i Hercegovina drugi put ima priliku osvojiti najprestižniju filmsku nagradu. Film Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida", o genocidu u Srebrenici, nominiran je u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Redateljica je odluku američke filmske Akademije dočekala u društvu majki Srebrenice.

"Quo vadis, Aida?" priča je o posljednjim danima u UN-ovoj zaštićenoj enklavi. U Srebrenici je ubijeno više od osam tisuća muškaraca i dječaka. Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Osvojio je nagrade diljem svijeta, a jučer je došla i - kruna.- Stvarno nisam razmišljala o ovome, nekako sam išla na to da radimo što više možemo da bi članovi akademije pogledali film i potpuno smo bili fokusirani, i cijela ekipa u deblokadi, i naši prijatelji koji su željeli da ovaj film vidi što veći broj ljudi. Tako da stvarno nisam razmišljala, ja još uvijek ne vjerujem da se ovo sve dešava, komentirala je Jasmila Žbanić.

Odluku Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Jasmila Žbanić čekala je u Sarajevu, u društvu članica udruge "Majke Srebrenice". 

Ovim filmom istina o srebreničkom genocidu i patnjama Srebreničana ostat će trajno zabilježena. Čitav svijet ima priliku vidjeti istinu o genocidu koji je 1995. godine izvršen pod zastavom UN-a. 25 godina nakon genocida i dalje postoje oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Njih pozivamo da pogledaju film i preispitaju svoje stavove.

Iz priopćenja udruge Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa"

Čestitke redateljici i filmskoj ekipi stižu sa svih strana.

- Možda sam malo razmažen ali nisam iznenađen. Nekako sam bio 100% siguran da će Jasmila dobiti nominaciju. Siguran sam da će dobit i Oscara, možda griješim, ali ako i da, nema veze jer ovo je ogroman uspjeh, velika stvar, kaže redatelj Pjer Žalica


Drugi je ovo put da Bosna i Hercegovina ima priliku osvojiti najprestižniju filmsku nagradu. Prošla su dva desetljeća otkad je Danis Tanović dobio Oscara za film "Ničija zemlja".

- Prije 19 godina sam bio i ja u tom istom teatru i tada je to sve isto izgledalo nemoguće i nevjerojatno, ali desilo se -19 godina kasnije stvari se nažalost nisu promijenile u Bosni i Hercegovini, naša kinematografija je još uvijek je u ruinama, kaže danas Tanović.

Jasmila Žbanić već je svojim prvim filmom "Grbavica", koji tematizira traume silovanih žena tijekom rata u BiH, pobijedila na slavnom Berlinalu. A "Quo vadis, Aida", osim za Oscara, nominiran je i za nagradu Britanske filmske akademije BAFTA. Dodjela Oscara, zbog pandemije, ove će se godine održati kasnije - 25. travnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!