07:07 / 12.09.2021.

Autor: Hina/V.M.

Rijeka će tjedan dana "vrištati" književnost

Vrisak

Vrisak

Foto: Vrisak / Rijeka

Više od 40 programa uživo i online, koncerti, izložbe, okrugli stolovi, dječji program - sve to ponudit će 14. Vrisak, sajam knjiga i festival autora, koji i ove godine Rijeku na tjedan dana pretvara u centar književnog života posvećen najznačajnijim stranim i domaćim književnicima.

O programu je s jednim od organizatora festivala, Robertom Šepcem, razgovarala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Na svečanom otvorenju Vriska, večeras u 19,30 sati u Perivoju Guvernerove palače – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, bit će objavljeno ime ovogodišnjeg dobitnika ili dobitnicu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. 


- Nagrada se dodjeljuje već sedamnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz Hrvatske i regije, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni, najavljuju organizatori.

Otvara se nova V.B.Z.-ova knjižara u Rijeci


Ukupno je najavljeno trideset programa uživo 14. izdanja Vriska, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exportdrva


U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci "Stablo pjesama" govorit će Abdellatif Laâbi, frankofoni glas marokanske poezije i jedan od najvećih živućih pjesnika. Istoga dana, bit će otvorena druga V.B.Z.-ova knjižara u Rijeci, u Krešimirovoj 28, gdje sve knjigoljupce, uz sajamske popuste, čekaju i autori i autorice koji će rado potpisati primjerke svojih knjiga.


Nove će knjige na 14. Vrisku predstaviti i brojni književnici iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić.


Uz njih, vRIsak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.


Održat će se i nekoliko okruglih stolova, ove godine posvećenih prevođenju bez kojeg ne bi ni bilo književnog života. Drugoga dana festivala, o tome će se razgovarati s Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić.


U srijedu, 15. rujna, u programu je razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.


Središnji festivalski dio održavat će se u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.


Poseban digitalni program festivala ugostit će, 14. i 15. rujna, autore i autorice koji nisu mogli doći u Rijeku, a čija su djela objavljena u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke i projekta "Na margini". Riječ je o perspektivnim mladim autorima Barbari Yelin i Thomasu von Steinaeckeru, autorima stripa "Ljeto njezina života", i Réki Mán-Várhegyi, dobitnici Nagrade Europske unije za književnost i autorici izvrsnog romana "Magnetno brdo".


Posebnu pozornost 14. Vrisak posvećuje dječjoj književnosti. U riječkoj Dječjoj kući bit će upriličeni razgovori i čitanja slikovnica Lade Franić i Zorana Ferića, te predstavljene kultne slikovnice o Muminima Tove Jansson, jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih autorica dječje književnosti 20. stoljeća.


I ove godine, sajamski dio festivala okuplja sve relevantne hrvatske izdavače, koji će se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima te klasicima, i to uz sniženja do 80 posto.


Sudjeluju V.B.Z., Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Meandar, Felix libar, Leo Commerce, Naklada Jesenski i Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i mnogi drugi, a njihove knjige po sajamskim cijenama moći će se od 1. do 24. rujna kupiti u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, u novoj knjižari u obnovljenoj Palači šećerane u Rijeci, baroknom zdanju u sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u Krešimirovoj 28, te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovu prolazu.


Poseban dio sajma bit će posvećen knjigama za djecu, a u bogatoj ponudi bit će i knjige na stranim jezicima, posebno Taschenova izdanja, ali i ona iz V.B.Z.-ove biblioteke "The Best of Croatian Literature", u kojoj taj nakladnik objavljuje djela domaćih autora na engleskom i njemačkom jeziku.


Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH, programa Kreativna Europa Europske komisije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Tradukija i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, bit će osiguran prijenos uživo na mrežnim stranicama festivala, V.B.Z.-ovom YouTube kanalu i Facebook stranici te putem portala 24sata i Moja Rijeka.


- Vrisak će i ove godine predstaviti kvalitetnu, hrabru i suvremenu književnost. Književnost koja izlazi iz zone komfora, nasmijava nas i potiče na razmišljanje. Književnost s čijim likovima tugujemo, veselimo se, svađamo se, mirimo se i rastemo, poručuju iz V.B.Z.-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!