Književni "Vrisak" - u Rijeci 14. put

06.09.2021.

09:19

Autor: Ivana Perić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./Hina/HRT

"Vrisak"

"Vrisak"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Riječki sajam knjiga i festival autora 14. Vrisak nakladnika V.B.Z. održava se od 1. do 24. rujna , a od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija festivalski dio programa donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova.


14. Vrisak ponovno će osvojiti sve riječke knjigoljupce: do 24. rujna u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, u novoj knjižari u obnovljenoj Palači šećerane u Rijeci, prekrasnom baroknom zdanju u sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Rikard Benčić" u Krešimirovoj 28 te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovu prolazu, pronaći ćete sajamske popuste i „more" knjiga domaćih i stranih izdavača.


Središnji, festivalski dio održat će se od 12. do 19. rujna u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.


O programu je s jednim od organizatora festivala, Robertom Šepcem, razgovarala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:


Nagrada za najbolji neobjavljeni roman


Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska održat će se u nedjelju, 12. rujna, u perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021.


Ukupno je trideset programa uživo 14. izdanja Vriska, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exportdrva. U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci "Stablo pjesama" govorit će Abdellatif Laâbi, frankofoni glas marokanske poezije i jedan od najvećih živućih pjesnika. Istoga dana, bit će otvorena druga V.B.Z.-ova knjižara u Rijeci, u Krešimirovoj 28, gdje publiku, uz sajamske popuste, čekaju i autori i autorice koji će rado potpisati primjerke svojih knjiga.


Nove će knjige na 14. Vrisku predstaviti i brojni književnici iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić.


Uz njih, vRIsak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.


Održat će se i nekoliko okruglih stolova, ove godine posvećenih prevođenju bez kojeg ne bi ni bilo književnog života. Drugoga dana festivala, o tome će se razgovarati s Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić.


U srijedu, 15. rujna, u programu je razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.


Središnji festivalski dio održavat će se u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.


Poseban digitalni program festivala ugostit će, 14. i 15. rujna, autore i autorice koji nisu mogli doći u Rijeku, a čija su djela objavljena u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke i projekta "Na margini". Riječ je o perspektivnim mladim autorima Barbari Yelin i Thomasu von Steinaeckeru, autorima stripa "Ljeto njezina života", i Réki Mán-Várhegyi, dobitnici Nagrade Europske unije za književnost i autorici izvrsnog romana "Magnetno brdo".


Posebnu pozornost 14. Vrisak posvećuje dječjoj književnosti. U riječkoj Dječjoj kući bit će upriličeni razgovori i čitanja slikovnica Lade Franić i Zorana Ferića, te predstavljene kultne slikovnice o Muminima Tove Jansson, jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih autorica dječje književnosti 20. stoljeća.


I ove godine, sajamski dio festivala okuplja sve relevantne hrvatske izdavače, koji će se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima te klasicima, i to uz sniženja do 80 posto.


Sudjeluju: V.B.Z., Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Meandar, Felix libar, Leo Commerce, Naklada Jesenski i Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i mnogi drugi, a njihove knjige po sajamskim cijenama moći će se od 1. do 24. rujna kupiti u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, u novoj knjižari u obnovljenoj Palači šećerane u Rijeci, baroknom zdanju u sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u Krešimirovoj 28, te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovu prolazu.


Posebni programi posvećeni knjigama za djecu


Poseban dio sajma bit će posvećen knjigama za djecu, a u bogatoj ponudi bit će i knjige na stranim jezicima, posebno Taschenova izdanja, ali i ona iz V.B.Z.-ove biblioteke "The Best of Croatian Literature", u kojoj taj nakladnik objavljuje djela domaćih autora na engleskom i njemačkom jeziku.


Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH, programa Kreativna Europa Europske komisije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Tradukija i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, bit će osiguran prijenos uživo na mrežnim stranicama festivala, V.B.Z.-ovom YouTube kanalu i Facebook stranici te putem portala 24sata i Moja Rijeka.


- Vrisak će i ove godine predstaviti kvalitetnu, hrabru i suvremenu književnost. Književnost koja izlazi iz zone komfora, nasmijava nas i potiče na razmišljanje. Književnost s čijim likovima tugujemo, veselimo se, svađamo se, mirimo se i rastemo, poručuju iz V.B.Z.-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!