Delničani se drže svoje uskrsne tradicije. Uoči toga velikog kršćanskog blagdana - okupljaju se u Župnom dvoru crkve Svetog Ivana Krstitelja. Žene pripremaju uskrsne specijalitete, a župnik pakete pomoći za potrebite i stotinu jaja koja pak oslikavaju najmlađi Delničani.
Sve se može, kad se male ruke slože - dokazuju to Delničani koji ususret svakih blagdana, svoje tradicionalne gastrodelicije zajedno pripremaju u tamošnjem Župnom dvoru.
Našlo se tako na stolu od svega pomalo - slatkog, slanog, ljutog - do nadaleko poznatog goranskog "nadela" čini su sastojci već dobro znani - stari kruh, "mlada kapula", jaja i kuhana šunka.
- Sve narežemo na tanke kockice, stavim u želudac, kuhamo ili pečemo ovisno o kraju gdje se radi, odnosno svaki kraj ima svoj način izrade i svugdje ga mogu ćete doći u koju obitelj je nešto drugačije, priča Dubravka Majnarić.
No u "Gorskom" i Delnicama još je mnogo tradicionalnih specijaliteta.
- Župni kruh koji je kruh napravljen s pletenicom na vrhu i sa strane su dvije ptičice koje gledaju unutra. One znače zahvalnost tijekom cijele godine i u nadolazećoj godini. Radi se i obična pogača, orehnjača, koje obaveze za Uskrs, farbaju se jaja u ljusci od kapule, govori Dina Štimac.
A taj su zadatak dobili najmlađi.
- Farbamo jaja u crvenom luku, to je kod nas tradicija u Gorskom kotaru, kaže Matej.
Bez obzira na znanje, svi su dobrodošli u Župni dvor.
Pripremljeno stotinjak paketa pomoći za potrebite
Jer i za ovaj je Uskrs pripremljeno stotinjak paketa pomoći za potrebite.
- Ne mogu biti miran, a pozvan sam služiti, da moji župljani nemaju. I to nam je cilj da mi kao zajednica, a zajednica smo pomognemo jedni drugima, da se okupljamo, a okupljamo se često vlč. Ivan Milardović, župnik župe sv. Ivana Krstitelja, Delnice.
Okupit će se i u nedjelju kada su na ručak, poslije mise, pozvani svi oni koji nemaju kao i oni sami, bez obitelji.